promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
F1: a Japán Nagydíjon történt szörnyű baleset után már nem ébredt fel a kómából a fiatal pilóta
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Forma-1-es Japán Nagydíjat anno egy szörnyű tragédia rázta meg.

Korán kellett kelniük a Forma-1 rajongóinak, mivel vasárnap reggel 7 órakor már elrajtolt a Japán Nagydíj. A futam nem hozott túl nagy izgalmakat, mert Max Verstappen uralta a mezőnyt, és alaposan maga mögé is utasította.

A 25 éves holland pilótának ez az idei 13. és pályafutása 48. futamgyőzelme, mellyel karnyújtásnyira került sorozatban harmadik egyéni vb-címétől. Verstappen két hét múlva, Katarban biztosíthatja be végső diadalát.

A Japán Nagydíjon Verstappen mögött Lando Norris, a McLaren brit versenyzője végzett a második helyen, míg a dobogó alsó fokára a másik McLarent vezető ausztrál Oscar Piastri állhatott fel. Utóbbinak ez pályafutása első dobogós helyezése a Forma-1-ben.

Max Verstappen rajt-cél győzelme azt is jelentette Szuzukában, hogy a Red Bull megvédte vb-címét a konstruktőrök között. A következő világbajnoki futamot tehát csak október 8-án rendezik meg Katarban.

A mostani Japán Nagydíj tehát fennakadások nélkül zajlott le, de ez a pálya is követelt már emberi életet a múltban egy szörnyű baleset után. Jules Bianchi egy francia versenyző volt, aki 2013-ban debütált a Forma-1-ben a Marussia csapatával. Óriási tehetségnek számított, és sokan úgy vélték, hogy hamarosan átigazolhat a Ferrarihoz.

Sajnos Bianchi karrierje félbeszakadt, amikor 2014. október 5-én a Japán Nagydíjon versenyzett. A futam esős körülmények között zajlott, és több baleset is történt. A 43. körben Adrian Sutil kicsúszott az aszfaltról, és az autóját egy munkagéppel próbálták elszállítani. A következő körben Bianchi is elvesztette az uralmát az autója felett, és nagy sebességgel nekicsapódott a munkagépnek. A baleset olyan brutális volt, hogy Bianchi autójának orra teljesen összetört, és a pilóta súlyos fejsérülést szenvedett.

Bianchi-t eszméletlen állapotban szállították kórházba, ahol megoperálták az agyát. A versenyző kilenc hónapon át kómában feküdt, de nem tért magához. 2015. július 17-én elhunyt Nizzában, családja körében. Ő volt az első Forma-1-es pilóta, aki halálát okozta egy versenybaleset, mióta 1994-ben Ayrton Senna meghalt Imolában.

Bianchi halála sokkolt mindenkit a Forma-1-ben, és felvetett számos kérdést a biztonságról. Sokan kritizálták a szervezőket, amiért nem állították le időben a versenyt az erős eső miatt, vagy amiért nem küldtek be biztonsági autót Sutil balesete után.

A Forma-1 vezetősége több intézkedést is hozott Bianchi halála után, hogy javítsa a pilóták biztonságát. Bevezették például a virtuális biztonsági autót (VSC), ami korlátozza a sebességet egy baleset helyszínénél. Emellett elkezdték tesztelni és alkalmazni a glóriát (HALO), ami egy fémkeretet jelent, ami védi a pilóták fejét egy esetleges ütközéstől.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás