promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
F1: halálos baleset az Olasz Nagydíjon – a rajt után történt akkori karamboltól még ma is kirázza az embert a hideg
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Olasz Nagydíjat most Max Versteppen nyerte, de az Olasz Nagydíjnak sötét múltja is van, ami most fel tudja kavarni a forma-1 rajongóit.

A címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Olasz Nagydíjat Monzában, s ezzel új rekordot állított fel, ő lett ugyanis az első pilóta, aki egy F1-es idényen belül sorozatban 10 futamgyőzelmet aratott.

A 25 éves versenyzőnek ez volt pályafutása 47. és az idei 12. sikere, az összetettben pedig így már 145 pontos előnnyel áll az élen. Ez már valóban behozhatatlan előny, főleg úgy, hogy Max Verstappen ilyen briliáns formában versenyzik. Az mostan monzai futam hála égnek nagyobb fennakadások nélkül ért véget.

Volt azonban olyan Olasz Nagydíj, ami egy borzasztó tragédiával ért véget. Anno 2000-ben a forma-1-es szezon tizennegyedik futama a legendás monzai pályán. A versenyhétvége sajnos egy halálos balesetet is hozott, amelyet soha nem fognak elfeledni az F1-es rajongók.

A rajtot követően egy látványos ütközésnek lehettünk szemtanúi a Lesmo kanyarban. Ott a gumifalból kirepült egy kerék, amely átszakította a pálya melletti kerítést, és eltalálta az egyik biztonsági tisztet, Paolo Gislimbertit. A tiszt súlyos sérüléseket szenvedett, és azonnal kórházba szállították, de ott belehalt a sérüléseibe.

Nagy volt a kavarodás, és azon a versenyen összesen tíz versenyző nem tudta befejezni ezt a tragikus futamot: Heidfeld, Villeneuve, Button, Herbert, Barrichello, Coulthard, Trulli, Frentzen, De la Rosa, valamint Irvine is köztük volt. Ezt követően a Forma-1-ben újabb biztonsági intézkedéseket vezettek be, melyek többek között a kerékrögzítésre is vonatkoztak.

Az Olasz Nagydíjnak ugyebár a baleset után folytatódnia kellett: a verseny végén Häkkinen megpróbálta megelőzni Michael Schumachert az utolsó körben, de nem tudta befejezni a manővert. Schumacher így megszerezte 41. győzelmét, és átvette a vezetést a világbajnokságban.

Az ikonikus Forma-1-es Olasz Nagydíjnak akkor még Palik László volt a kommentátora, de a rajongói felvétel nem túl jó minőségben van fent a YouTube-on.

A katasztrófába torkolló balesetet a lenti felvételen már jóval jobb felbontásban tudjátok megnézni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás