promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Nagyon sok forog kockán” – izlandi újságírót kérdeztünk a magyarok elleni meccsről
Borítókép:  THOMAS SAMSON / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A hazai sajtóban többször lehetett olvasni, hogy a Magyarország–Izland Európa-bajnoki pótselejtező a magyar válogatott számára „az év mérkőzése”. De Izlandon is hasonló a helyzet? Helyi sportújságírót kérdeztünk a november 12-i találkozóról.

Már hetek óta a Magyarország–Izland Európa-bajnoki pótselejtező tartja lázban a hazai futballszurkolókat. A magyar válogatott 2016 után játszik újra az északi együttessel. Négy évvel ezelőtt a két csapat a kontinenstorna csoportkörének második fordulójában találkozott egymással, s a tét nem volt kicsi, hiszen egy esetleges pontszerzéssel Magyarország továbbjuthatott volna a csoportból. Mint tudjuk, a végeredmény 1-1-es döntetlen lett, ez pedig hozzájárult ahhoz, hogy a magyar nemzeti tizenegy számára ne érjen véget a torna a csoportkörrel.

A 2020. november 12-i Magyarország-Izland arról dönt, hogy melyik csapat lesz ott a koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re eltolt Európa-bajnokságon. A hazai sajtóban többször lehetett olvasni, hogy a csütörtök esti meccs lesz a magyar válogatott számára „az év mérkőzése”, vagy épp azt, hogy Marco Rossi csapata „sorsdöntő” találkozó elé néz. De Izlandon is ennyire felfokozott a hangulat? 

„Hasonló itt is a helyzet. Úgy tekintenek a meccsre, mint Izland futballtörténetének legfontosabb mérkőzésére. Nagyon sok forog kockán. Meg tudja csinálni a válogatott, hogy sorozatban harmadik nagy tornájára is kijusson? (2016-os Eb, 2018-as vb, s a 2021-es Eb lenne a három egymást követő torna – a szerk.) Ez egészen elképesztő teljesítmény lenne egy ilyen kis ország részéről”

– mondta a Promotions.hu-nak Vidir Sigurdson, Izland egyik legolvasottabb portáljának, az mbl.is-nek a sportszerkesztője.

Amennyiben a szigetországi válogatott utolsó öt mérkőzését vesszük alapul, azt láthatjuk, hogy Izland csak a Románia elleni, Eb-pótselejtezőt nyerte meg, emellett Izland a Nemzetek Ligája A-divíziójának 2. csoportjában eddig lejátszott négy mérkőzésén nulla pontot szerzett, két gól rúgott, tizenegyet kapott, s már biztosan kieső, így a B-divízióban folytatja majd

Az Izlandi Futballévköny szerkesztője, Vidir Sigurdson arra kérdésre, hogyan foglalná össze a válogatott elmúlt öt mérkőzésen látott teljesítményét elmondta, hogy a szakmai stáb részéről minden figyelem az Európa-bajnokság pótselejtezőjére irányult.

„A Nemzetek Ligája mérkőzésekre felkészülési, barátságos találkozóként tekintettek. Hosszú időt követően Románia ellen lépett pályára a legerősebb csapat, és hosszú idő után ekkor is játszotta legjobb meccsét az együttes”

– fogalmazott Sigurdson.

A sportújságíró kiemelte, az a tizenegy játékos, aki kezdőként lépett pályára 2016-ban Marseille-ben, az tagja a jelenlegi szövetségi kapitány, Erik Hamren keretének, s készen áll arra, hogy pályára lépjen.

„Az elmúlt négy évben nagyon kevés helyen változott az izlandi válogatott. De van néhány fiatal játékos, akik már kaptak bizonyítási lehetőséget. Közülük az a 23 éves Albert Gudmundsson emelkedik ki, aki az Európa-ligában az AZ Alkmaar színeiben már két gólt rúgott, és a Belgium elleni, októberi Nemzetek Ligája-meccsen is jól játszott” – mondta Sigurdson.

Végezetül az mbl.is sportszerkesztője arról is beszélt, hogy mit gondol a magyar válogatottról.

„Magyarországnak jó csapata van, néhány tapasztalt játékossal és olyan kiemelkedő labdarúgókkal, mint Szoboszlai Dominik, Gulácsi Péter és Szalai Ádám. A magyar válogatott megmutatta erejét Bulgária, Törökország és Szerbia ellen. Hazai környezetben, Budapesten nagyon nehéz ellenfélnek bizonyulnak majd, egyúttal a magyar csapat annak tudatában lép pályára, ha nyer, a 2021-es Eb-n hazai környezetben játszhatnak meccseket”

– tette hozzá Vidir Sigurdson.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás