promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kikaptunk a svédektől, de feltűnt egy új magyar reménység
Borítókép:  Fotó: MTI/Illyés Tibor
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Vladan Matics, az Egyiptom elleni szerdai döntetlent követően hangsúlyozta, mentálisan kész győzni a válogatott Svédország ellen 24 órával később, fizikálisan lesznek problémák. Balogh Zsolt után ugyanis Ancsin Gábor is kidőlt, de őt még helyben próbálták összeeszkábálni. Jamali Imannak erre sem volt módja, térdszalagszakadása miatt csomagolhatott, irány Magyarország. Ilyen körülmények között senkit sem lepett meg, hogy az Elektromos-nevelés, vb-szűz , még csak 19 éves Máthé Dominik kezdett, sőt két értékesített büntetővel, és két nagyszerű átlövéssel alig húsz perc után négy gól állt a neve mellett.

Nagy húzás volt a világelithez tartozó svédek előtt ismeretlen balatonfüredi jobbátlövő beállítása a Csoknyai-Matics edzőpárostól – Nagy László mellett ő maradt az egyetlen bevethető balkezes lövő –, ahogy kezdetben az is bölcs döntésnek tűnt, hogy Székely Márton kezdett a kapuban, és Schuch Timuzsin védekezésben.

Bodó, Máthé és Lékai góljaival sikerült négygólos vezetésre szert tenni, de a svédek a tőlük megszokott magabiztos, alaposan felépített támadójátékkal felzárkóztak, s 11-11-nél utolérték a mieinket. Jó volt látni, hogy a magabiztosságnak nem volt híján a csapat, Hornyák passzából Lékai pazar kínai gólt lőtt. Azért illúzióink nem voltak, egy sérülésektől tépázott magyar csapat küzdött a két éve vb-6., tavaly Eb-döntőt játszott Svédország ellen. Mindezek tetejébe Bodónak is aláfordult a bokája, ennek ellenére másodperceken múlt csak, hogy döntetlennel vonuljunk szünetre: Hornyák és Bóka remek szélsőgóljaira Gottfridson válaszolt egy sistergős bombával (16-15).

magyar sved kezi vb ligetvari

Mindenképp győzelemre tört a csapat, ugyanis a David Davis feltüzelte Egyiptom délután 33-28-ra verte Angolát, s így hiába nyert Katar Argentína ellen, az észak-afrikaiak jutottak tovább mögöttünk harmadik helyen. Ez pedig az jelentette, hogy ha kikapunk, az Egyiptom elleni egy pontot visszük csak tovább csoportmásodikként a középdöntőbe masírozva, ha nyerünk, a svédek elleni kettőt is hozzácsapjuk.

Ennek megfelelően óriási lelkesedéssel játszottak a mieink, Ligetvári a csere cseréjeként is megpróbálta újra és újra, s negyedik lövéséből meglett első gólja. A svédek azonban tíz másodpercen belül rendre válaszoltak, s ami fő, minden egyes támadásból gólt szereztek. Főként Nilsson, Lagerberg és Ekberg csillogott. Máthé továbbra is remekelt, hatodik, irgalmatlan nagy, ficakos gólját követően Kristján Andrésson, a svédek svéd születésű, izlandi gyökerű szövetségi kapitánya Palicka kapust küldte be Appelgren helyére. 

Csoknyaiék stabil 2-3 gólos hátrányban megbontották a hatosfalat, két zavaróval is kiléptünk a svéd lövőkre, ami bejött, elől pedig Bánhidi Bence duplázott egy perc alatt. Máthé vajkézzel osztja neki a gólpasszokat, ez is kiderült csütörtökön. Fantasztikus volt az átlövő és a beállós közti játékkapcsolat. Amikor Székely kivédett hetese után Nagy László a jobbszélső helyéről vágta be, kicsit a mesében éreztük magunkat, hát még akkor, amikor Székely újfent falként magasodott egy svéd lövés előtt. 

A  végjáték sajnos az esélyesebb svédeké lett, a kieli Lukas Nilsson duplája mindent eldöntött. 33-30-es vereségünk azt jelenti, hogy a megszerezhető négyből 1 pontot viszünk magunkkal a középdöntőbe, ahol Dánia, Norvégia és Tunézia ellen játsszunk a másik ágról. A D csoportot Svádország nyerte, második Magyarország, harmadik Egyiptom. 

Férfi világbajnokság, csoportkör, 5. forduló:
Svédország-Magyarország 33-30 (16-15)
Koppenhága
Svédország: Palicka, Appelgren 1 (kapusok), Andersson 1, Arnesson 2, Darj, Ekberg 4 (3), Ekhdal 2, Gottfridsson 2, Jeppsson, Lagergren 4, Nielsen, Nilsson 3, Nilsson 7, Tollbring, Wanne 4, Zachrisson 3. Edző: Andresson Kritjan.
Magyarország: Mikler, Székely (kapusok), Bánhidi 5, Bodó 2, Bóka 3, Császár, Hornyák 1, Ilyés, Juhász, Lékai 8, Ligetvári 2, Máthé 6 (3), Nagy 3, Schuch, Sipos. Edző: Csoknyai István.
Kiállítások: 4, ill. 10.
Hétméteresek: 4/3, ill. 3/3.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás