promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Idén négy fontos világbajnokságot is Magyarország rendez
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az olimpiák előtti évek különösen fontosak azokban a sportágakban, amelyek szerepelnek a játékok műsorán, így 2019 is kiemelt fontosságú. Sportdiplomáciai sikerekkel nagy esélyt kapott Magyarország erre az évre az élsportban, hiszen itthon négy olimpiai kvalifikációs vb-t is tartanak, áprilistól szeptemberig.
Az áprilisi egyéni asztalitenisz-világbajnokságon és a júliusi vívó vb-n ranglista pontokat lehet szerezni, amelyekkel közelebb kerülhet a tokiói részvétel, az augusztusi kajak-kenu vb-n, valamint a szeptemberi öttusa vb-n pedig közvetlenül osztanak kvótákat. A kajak-kenu idei legnagyobb eseményének Szeged, a másik három világbajnokságnak Budapest ad otthont.
Az asztalitenisz-vb-re április 21. és 28. között kerül sor a Hungexpo területén. Az MTI alapján a viadalt négy pavilonban bonyolítják le. A legújabb, közel 10 ezer négyzetméteres G csarnokban rendezik a döntőket, itt épül fel az 5000 fő befogadására alkalmas nagy aréna, továbbá ebben a pavilonban kapnak helyet egyedi standjaikkal a rendezvényt támogató fő szponzorok is. Az F pavilonban alakítják ki az úgynevezett VIP beütő csarnokot, a bírói és játékosi pihenőt, a sajtóközpontot és konferencia termet. A 20 ezer négyzetméteres A pavilon egyik felében a játékosok gyakorolhatnak, a másikban pedig a selejtezőket tekinthetik meg a nézők, a 2000 fős lelátóról.
A D pavilonban szurkolói zóna lesz, ahol a nézők is kipróbálhatják asztalitenisz-tudásukat, illetve itt vásárolhatnak különböző sporteszközöket, sportruházatot és a versennyel kapcsolatos emléktárgyakat is.
A versenyre Ázsiából, a sportág első számú kontinenséről is sok nézőt várnak. A viadal miatt megnövekedett forgalomra számíthatnak a budapesti szállodák is, a rendezvénynek köszönhetően a fővárosi hotelekben várhatóan 20 ezer körüli többlet szobaéjszaka realizálódik majd április 15. és 30. között. Budapest eddig három asztalitenisz-világbajnokságnak adott otthont, legutóbb viszont 1950-ben lehetett házigazda.

A BOK-csarnokban tartják meg július 15-től 23-ig a vívó-világbajnokságot. Decemberben majdnem 100 százalékig eldőlt, hogy nem vihető külső helyszínre a vb, így az eredetileg tervezettekkel szemben a Hősök tere impozáns környezetéből a BOK-csarnokba kerülnek át az esemény döntői is.
Budapest és Magyarország legutóbb 2013-ban lehetett a vívó-vb házigazdája, akkor viszont olimpia után évet írtunk, így a mostani – kvalifikációs szempontból – lényegesen fontosabb esemény.
2019-ben a vívó-vb után egy hónap sem telik el, és itt az újabb olimpiai kvalifikációs világbajnokság, augusztus 21-től 25-ig Szegeden, a Maty-éren. E sportágban sem kell nagyon visszamennünk a legutóbbi hazai vb-ig, hiszen 2011-ben szintén a játékokra kvalifikáló vb-t tartottak a dél-alföldi városban.

A mostani viadal után néhány nappal kezdődik is az öttusa világbajnoksága a Margitszigeten: szeptember 3-tól 9-ig tart majd. Hazánk a hagyományok szerint minden évtized végén öttusa-vb-t rendez, általában a kilences végződő években. 1969, 1979, 1989, 1999 és 2008 után jön a 2019-es is Budapestre.

(AA)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás