promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Urbán Flóriánt kirúgták, fenyőfát árul péntektől
Borítókép:  Fotó: Székelyhidi Balázs/Magyar Nemzet
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Fejér megyei másodosztály Déli-csoportjában szereplő Flavus Velence futball csapatánál volt vezetőedző Urbán Flórián múlt hét csütörtökig, de közös megegyezéssel elköszönt a csapattól. Vagy mégsem?

Rögtön az elején gyanús a dolog, hisz a Velence 13 győzelemmel és 2 döntetlennel (ebből 10 győzelem és 2 döntetlen jött össze Urbánnal) toronymagasan vezeti a bajnokságot. Urbán Flórián megkeresésünkre azt mondta, eredetileg azért hívták a klubhoz, mert a vezetők előbb a megye I-ben, majd lehetőség szerint az NB III-ban szeretnék látni a csapatot, ehhez pedig egy kipróbált edzőre van szükség, aki vállalja ezen a szinten is a munkát. A siker nem maradt el, száguldott a Velence az NB I-ben, NB II-ben edzőként megfordult Urbánnal, akire azonban elmondása szerint a „helyi 10-es” játékos vezetésével elkezdett panaszkodni néhány labdarúgó a stílusa miatt. A problémákat szemtől szemben akarták tisztázni egy ízben az öltözőben a felek, de a negyvenszeres válogatott játékos úgy látja, azon túl, hogy valaki szerint „nem köszön kézfogás közben”, vagy „kiabált a pályán”, nem hangzott el valós kritika a stílusa miatt.

Hiába az öltözői beszélgetés, a bajnoki menetelés, a vihar nem ült el, a klub mindkét elnökének jelezték a játékosok a továbbra is fennálló gondokat, mire Urbán elmondása szerint az egyik klubvezető, Ferenczi Gyula az öltözőben közölte a futballistákkal, hogy az edző marad, mindenki csinálja a dolgát.

Urbán szerint ezután fordultak a „lázadó” játékosok a klub főtámogatójához, a tiltakozás formáját hosszú Facebook-posztban taglalta a volt labdarúgó.
Szóval ez a helyi 10-es mint kiderült a főszponzor házát építi akinek azt mondta, hogy ha én maradok az edző, akkor ő és nyolc darab állandó jellegű tettestársa eligazol a csapattól, Hogy mi volt velem a baj? Nincs titok. Leginkább az, hogy rendszerbe raktam őket és megköveteltem a pályán a fegyelmet.
Így érkezett el a csütörtöki nap, amikor a felek útjai elváltak, de a szakítás mikéntjét Urbán és Győrffy Gergely másképp látja. A szélnek eresztett edző a portálunknak elmondta, nem közös megegyezéssel jön el, őt kirúgták. Sőt továbbmegy: állítja, a két elnök csütörtöki találkozójukon kijelentette előtte, szakmailag semmi kifogás nem volt vele szemben, egyszerűen a főszponzor szólt nekik, hogy tegyék ki őt a csapattól. Ennek oka, hogy a már többször is citált „helyi 10-es”, aki ácsként dolgozik az üzletember építkezésén, panaszkodott több játékossal együtt a támogatónál Urbánról. Az elnökök – Urbán közlése szerint – sajnálják, hogy meg kell válniuk tőle, de nincs mit tenni, ha azt akarják, hogy továbbra is normálisan működjön a klub. Kérték, úgy kommunikálják majd az ügyet, hogy közös megegyezéssel szakítanak, Urbán viszont ezt nem akarta, hisz ő nem akart távozni.
Én csak annyit kérdeztem Győrffy Gergelytől és Ferenczi Gyulától, hogy titeket akkor most elnökként mennyire tisztelhetnek a játékosok, ha a hátatok mögött egy-két hangadó meg tud puccsolni egy edzőt, aki toronymagasan vezeti a bajnokságot a csapattal? Elküldtök engem, rendben. És ha a következő edző sem fog megfelelni ezeknek a hangadóknak, majd őket is a fejetek felett küldeti majd el a szponzorral a játékosok egy csoportja? Csendben jegyzem meg: zömmel épp azoknak a játékosoknak nem lett volna biztos helye a leendő megye I-es csapatban, akik megbuktattak. Valószínűleg ezt érezhették is, nem véletlen, hogy időben léptek
– hangoztatta a Promotionsnek Urbán Flórián.

Ki van kirúgva? 

Egy csavar a történetben, hogy Ferenczi Gyula szombaton az Nb1.hu érdeklődésére még azt mondta, Urbán nincs kirúgva. Ezt is szerettük volna tisztázni, így tárcsáztuk Győrffy Gergely számát. A társelnök azt mondta, csütörtökön abban állapodtak meg Urbánnal, hogy egyelőre nem kommunikálnak semmit, de Urbán szerinte szivárogtatott, az Nb1.hu így náluk érdeklődött szombat reggel. Ferenczi viszont nem tudta, hogy az újságíró mennyire jól értesült, így a csütörtöki megbeszéltekhez tartva magát nem beszélt akkor kirúgásról.

Urbán egyébként erre annyit riposztolt: Győrffy honnan veszi, hogy ő bárkinek szivárogtatott, másfelől, ő sehol nem nyilatkozott semmit. Viszont ők, a vezetők nem mondták el az igazságot a sajtónak eddig, miszerint csütörtökön kirúgták őt.
Közös megegyezéssel elváltunk Flórival. Szóbeli megállapodásunk volt vele, ennek lett most vége. Szakmailag abszolút nagyra tartjuk, s abban nem is volt semmi kivetnivaló, arról van szó, hogy a stílusával voltak problémái nagyjából nyolc játékosnak a csapatból. Ezt a helyzetet nem tudtuk máshogy megoldani
– magyarázta kérdésünkre Győrffy Gergely.

Érdeklődésünkre közölte, olvasta Urbán posztjában, hogy Csábi József lesz az új vezetőedző, de ez még egyáltalán nem biztos, több jelölttel is tárgyalnak. Urbán portálunknak erre annyit reagált: neki a csapatból mesélték, hogy szombaton Csábi is ott volt a szezonbúcsúztatón, ahol a volt szövetségi kapitány maga közölte: még nincs megállapodás, de 99 százalék, hogy ő lesz az edző.

Csábit telefonon értük el. Azt mondta, tárgyalt a velencei vezetőkkel, mert játékos, edző is volt a városban, szép emlékek kötik ide, de állítja, nem mondott olyat, hogy ő lesz a vezetőedző. Át kell gondolnia, hogy beleférne-e ez a feladat az életébe, mert jelenleg a Szolnoki MÁV sportigazgatójaként dolgozik.

Csábi gyors feltűnése Urbán meglátása szerint csak azért fontos, mert úgy véli, ebből is látszik, hogy őt „felülről” akarták elküldeni. Olyan ugyanis szerinte nincs, hogy csütörtökön elküldik, s szombaton már ott van a búcsúztatón egy olyan kaliberű figura, mint Csábi.

S, hogy mihez kezd most Urbán? Hallgassuk őt magát:
A svájci U21-es minifutball válogatottal dolgozom időszakosan, 2020-ban felnőtt minifoci vb-t szeretnének rendezni, s az idén alakult szövetséggel nagy célokra törnek. De ez nem napi szintű feladat. Szóval a péntektől fenyőfát fogok árulni karácsonyig. Aztán januártól is van tervem, de ezt már csak interjún kívül szeretném elárulni
– zárta szavait Urbán Flórián.

A fenyőfaárusítás nem rossz biznisz, persze csak ideig óráig, erről az ugyancsak volt futballista, Pomper Tibor mesélt nekünk. A nagyinterjú vele itt!

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás