promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Real Madrid sztárja kapta az idei Aranylabdát
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Nem történt meglepetés. Ahogy azt már napokkal a France Football Aranylabda gálája előtt számos lap megírta, Luka Modric a Real Madrid játékosa kapta a fényes gömböt. Megelőze Cristiano Ronaldót és Antoine Griezmannt. Megszakítva ezzel egy jó ideje fenálló sormintát: ugyanis 2008 óta a díj vagy Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo vitrinjében végezte - azt most tegyük félre, hogy az odaítélés minden esetben szakmai volt-e.

S, akkor mitől annyira zseniális (mert az, ez vitathatatlan) a horvát válogatott középpályása? Attól, hogy valójában nemzetközi mércével mindenben jó, de gyakorlatilag semmiben sem a legjobb. Attól jó, hogy nála kevesebb komplexebb labdarúgó létezik, aki évek óta képes kiemelkedő teljesítményt nyújtani, ráadásul a 2017/2018-as szezont nézve válogatott szinten is majdnem felért a csúcsra - lásd a nyári világbajnoki döntős részvétel.

Ha statisztikai alapokon vizsgálnánk Modric teljesítményét, kiderülne, hogy minden fontosabb mutatóban akad nála jobb: passzpontosságban, kulcspasszokban, labdaszerzésben, előre fele irányúló passzok számában, hatékonyságában vagy akár a megnyert párharcok százalékos arányában - ugyanakkor mindegyik területen a lista elején látnánk, mutatva mennyire komplex labdarúgóról van szó.

Modric zsenialitásának megértésehez szükséges túllépni a gólszerzők istenítésének toposzán. Belépni egy olyan világba, amely előtérbe helyezi azokat a személyeket, akik labdaszerzéseikkel, helyzetteremtő- és megoldóképességükkel, magas passzhatékonyságukkal a világ élvonalából is képesek kiemelkedni.

Megérteni azt, hogy Ronaldo több millió euró értékű mosolya csak akkor csilloghat, ha valaki kiszolgálja. Ha valaki megteremti számára a lehetőséget, hogy terpeszállásba vághassa magát, miután egy lövése áthaladt a gólvonalon.



A 2018 májusi Bajnokok Ligája-döntő után Steven Gerrard (korábbi Liverpool játékos) fogalmazta meg remekül a horvát mibenlétét: „Amikor szűk területen hozzá kerül a labda, majd három vagy négy játékos nyomás alá helyezi nyugodt maradt, összeszedetten, szinte dermedt nyugalommal oldja meg a szituációt.”

A legjobb U21-es játékos pedig a Paris Saint-Germain francia sztárja, Kylian Mbappe lett.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás