promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Liverpool jobbhátvédje megszorongatta a sakk világbajnokot
Borítókép:  Forrás: 90min.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Steven Gerrard, a Liverpool legendája évekkel ezelőtt azt írta önéletrajzi könyvében, hogy két olyan ifjúsági korú játékost lát a klub utánpótlásában, akik egyértelműen a Pool csillagai lesznek az elkövetkező években: Jordan Henderson és Trent Alexander-Arnold. Ma mindketten a Liverpool alapemberei, ha egészségesek – utóbbi legutóbb a Manchester City elleni bajnokin és a Chelsea elleni Ligakupa-meccsen kimaradt a kezdőből, de egyébként folyamatosan játszik. Alexander-Arnold még nincs 21 éves, de nyáron ott ült az angol kispadon a vb-elődöntőben, és pályán volt a Liverpool Real Madriddal szemben elveszített Bajnokok Ligája-döntőjén is.

Azt szokták mondani, hogy a futball pályán az egyszerű gondolkodású – kevésbé diplomatikusan – buta játékosok is megélnek, sőt képesek kiemelkedő eredményt elérni, ha rendelkeznek a szükséges játékintelligenciával. Nos, játékát látva a jobbhátvédre ez minden kétséget kizáróan igaz, vagyis magas játékintelligenciával bír, s emellett még civilben is komoly intellektus. Ezt nem csak nyilatkozataival bizonyítja.

Az orosz kibervédelmi cég, a Kaspersky Lab lehetőséget adott a Liverpool bekkjének, hogy kiálljon egy partira az aktuális világbajnok Magnus Carlsen ellen. Alexander-Arnold szédületesen tartotta magát, 17 lépésben kapott csak ki a vb-győztestől, ami ezen a szinten több mint megsüvegelendő teljesítmény.

Csak összehasonlításként: a nem épp Forrest Gump-i elmével számon tartott Bill Gates kilenc lépésig bírta öt évvel ezelőtt Carlsen ellen. Arnoldnak élete egyik álma teljesült azzal, hogy egy asztalhoz ülhetett Carlsonnal. 
Büszke vagyok. Nem hiszem, hogy nagyon másképp kellett volna játszanom, egyszerűen bekerített
– nyugtázta a vesztes meccset a játékos.

alexander arnold carlsen

Miután hallott a Carlsen elleni partiról, válogatottbeli csapattársa, Eric Dier rögtön üzent neki, hogy a következő összetartásra hozza csak magával a sakktábláját.

Bizonyára kevesen tudják róla, de a nyurga hátvéd rendszeresen sakkozik. Édesapja csepegtette bele, és bátyjaiba a játék szeretét. Hetente leülnek egy partira a mai napig. A Liverpool akadémiáján a jelenleg a Sheffield Unitednél kölcsönben játszó Ben Woodburnnel gyakorolt a legtöbbet.

Az Independentnek adott interjújában Arnoldot arról is megkérdezték, hogy szerinte a profi futball azon a szintjén, ahol ő van jelenleg, szükséges-e egy játékosnál a magas intelligencia.
Azt nem mondanám, hogy itt okosnak kell lenni. A játékot viszont érteni kell, s oda kell figyelni a körülötted zajló eseményekre. Ez nagyon fontos. Előre kell látnod, hogy mi fog történni a pályán. Hogy nálunk ki ebben a legjobb? Virgil. (Virgil Van Dijk a Liverpool januárban igazolt belső hátvédje – a szerk.) A labdaszerzései, a megelőző szerelései, a tisztázásai... Ő félig-meddig már előre meg tudja mondani, hová érkezik a labda. Még mielőtt bárki megmondaná.
arnold vandijk

A beszélgetés többi részében Alexander-Arnold kifejtette, hogy a Liverpoolnak javulnia kell játékban, de maximálisan bíznak Jürgen Klopp vezetőedzőben. A Poolnál szokásos beavatási szertartásról annyit árult el: az újoncoknak (Naby Keita, Alisson, Fabinho) egy dalt kell előadniuk. Ő Ben Woodburnnel egykor a Stand by me című számot választotta („Nem az Oasis-es verziót”).

Anglia vb-negyedik helyére is kitért röviden.
Nem éltem meg csalódásként. Olyan élményként éltem meg, amiből tanulni lehet. Ezek olyan meccsek voltak, amiket játszani szeretnék. Tanulni kell belőlük, hogy legközelebb előrébb tudjunk lépni. Meg akarjuk változtatni a válogatott játékát, s vissza akarjuk csempészni a foci szeretét Angliába. Remélhetőleg ez nyáron sikerült. A következő években is ezen leszünk.
Nos erre a nyilatkozatra, az angol futallkultúrát, a szurkolói bázist tekintve csak annyit mondhatunk, dicséretesen, egyben valószínűtlenül visszafogott.

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás