promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több kilométer átmérőjű Holdak csapódnak egymásba a Jupiter körül
Borítókép:  Forrás: NASA
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Jupiter körül mindig nagy volt az érdeklődés, de a tizenkét, eddig még ismeretlen hold felfedezése most ismét a csillagászat aktuális vizsgálatainak középpontjába állította a gigantikus bolygót.

A csillagászok egy csapata 2017 tavasza óta dolgozik azon, hogy bebizonyítsa az eddig csak feltételezett tucatnyi új hold létezését. A kutatások eredményeképpen mostanra hivatalosan is hetvenilencre emelkedett a bolygó körül keringő holdak száma.

- Számos megfigyelést végeztünk el, hogy megbizonyosodjunk arról, miszerint eddig még ismeretlen objektumok keringenek a Jupiter körül. A teljes kutatás egy évet vett igénybe – nyilatkozta Gareth Williams a Nemzetközi Csillagászati Unió kutatója.

A felfedezés segít a csillagászoknak teljesebb képet alkotni arról, hogyan alakult ki a naprendszer, és egy olyan korszakra emlékeztet minket, mikor a Jupiter körül még tömegével keringtek és ütköztek egymással a kisebb-nagyobb égitestek, így akár a holdak is. Az óriásbolygó egyik ilyen újonnan felfedezett holdja azonban most is azt sugallja, hogy a bolygó még mindig ebben az időszakában lehet.



Az újonnan felfedezett holdak távolabbi pályákon keringenek a Jupitertől mint a jól ismert Galilei holdcsoport holdjai, az Európa, Io, Ganymede és a Callisto. A most felfedezetek közül kilenc a bolygótól legtávolabbi, külső holdpályákon kering az úgynevezett Retrograde csoportban. Viszonylag egymáshoz közeli pályákon mozognak, ebből azt feltételezhetjük, hogy egy ütközéssorozat következtében hullottak több darabra, és régen még három nagyobb égitestből állhattak.

Két másik hold a közép-távolságban lévő holdakkal együtt kering az úgynevezett Prograde csoportban. A kutatások alapján ezekről azt feltételezik, hogy valamikor egyetlen nagyobb holdat alkothattak, amely szintén darabokra szakadt egy másik égitest becsapódása következtében.

jupiter2

A holdak többsége a nagyobb méretű aszteroidák nagyságával egyezik meg, azaz körülbelül egy-három kilométer átmérőjűek.

Scott Sheppard, a Carnegie Tudományok Intézetének csillagásza szerint a tizenkettedik új hold, különösen egyedi a többihez képest. Különlegessége abban rejlik, hogy egy ugyanolyan pályán kering, mint a Jovian, illetve az eddigi ismereteink szerint jelenleg ez a legkisebb holdja a Jupiternek a kevesebb, mint egy kilométeres átmérőjével.

Ez az apró hold a Valetudo nevet kapta felfedezőitől, és szintén a külső csoportba tartozó holdak közt található. Meglepő módon azonban a többi holddal ellentétes irányban kering, vagyis a Jupiter forgásával megegyező irányban halad a pályáján. Ez azonban magasabb rizikó faktort jelent arra nézve, hogy nagyobb eséllyel ütközhet össze egy másik holddal, mikor éppen kereszteznék egymás pályáját, és egymással szemben haladva, a frontális ütközés következtében akkor erejű robbanás jönne létre, hogy porrá zúznák egymást az összecsapódó égitestek, és a környező pályákon haladó holdakra is komoly kihatással lenne az ütközés.

Szerencsére azonban a külső pályacsoporton keringő égitestek olyan távol vannak a Galilei övön mozgó holdaktól, hogy komoly károkat már nem okozna az itt található holdakban. Ez azért is fontos, mert jelenleg a Földön kívüli élet kutatásának elsődleges célpontjának számító Európa holdat sem veszélyeztetné a katasztrófa a mérések alapján.

Az új holdakról szóló bejelentést kedden tették közzé a Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygók Elektronikus Körlevél című kiadványában

(Horváth Gábor)



Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás