promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meccs a vízen, vonat a stadionban: a világ legfurcsább focipályái
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A világbajnokság (itt olvashatja a torna teljes menetrendjét) sokmilliárdos csodastadionjait elnézve hajlamosak vagyunk megfeledkezni a foci lényegéről: mindegy, hogy hol játszuk, csak egy labda kell hozzá, és persze két csapat. Nincs szükség reflektorokra, hatalmas lelátókra, örjöngő tömegre, a foci épp az egyszerűsége miatt csodálatos. Pálya bárhol lehet, néha elég két hátizsák a parkban, vagy leszúrt botok egy mezőn, de még egy úszó jégtáblán, egy szikla oldalában, vagy egy toronyház tetején is útjára indulhat a labda, ha fociról van szó, semmi sem lehet akadály. Következzen néhány egészen különleges pálya a világ körül.

Eidi, Feröer-szigetek

A Feröer-szigeteken nem nehéz különleges focipályára találni, a fjordokkal, piramisszerűen égbe nyúló hegyekkel és a végtelen óceánnal a háttérben szinte minden pályától leesik az állunk, a legizgalmasabb azonban talán Eidi település „stadionja”.
 Eidi stadion


Tasiilaq, Grönland

Ahogy a Feröer-szigeteken, úgy Grönlandon is elképzelhetetlen az a dús, méregzöld gyep, amit mondjuk a Premier League stadionjaiban láthatunk. Feröeren a problémát műfűvel oldják meg, Grönandon nem vacakolnak ilyesmivel, nekik a salakos-földes pálya is tökéletesen megteszi, ha fociról van szó.

Greenland


Kanári-szigetek, Spanyolország

Az Estadio Silvestre Carrillo a spanyol negyedosztályban játszó CD Mensajero csapatának otthona. A pálya egy irodaház tetején kapott helyet.

Estadio Silvestre Carrillo


Bangkok, Thaiföld

A bangkoki nyomornegyedbe tervezett pályák bizonyítják, a foci nem ismer határokat. A tervezők a házak közötti szűkös terekhez igazodva alakították ki a játszóhelyeket, nem mindennapi formákat létrehozva ezzel.

ap thailand unusual football field header


Szingapúr

A Marina öböl lélegzetelállító toronyházai között a vízen lebeg ez a nem kevésbé látványos pálya. Célszerű pontosan passzolni, és kapura lőni, vagy nagyon sok labdát kell magunkkal vinni.

stadium mbs 1200x688


Tokió, Japán

Ha a földön nincs elég hely, építsünk pályát az égbe – gondolhatták az Adidas Futsal Arena megálmodói, és úgy is tettek. Bár a képen talán nem látszik, de a játékosokat mindenhol háló veszi körül, így nem kell félniük attól, hogy a labda az éjjel-nappal zsúfolt utcára pottyan.

800px Tokyo rooftop football


Gspon, Svájc

A svájci válogatottal két világnajnokágot is megjárt sikeredzőről, a német Ottmar Hitzfeldről elnevezett aréna sem mondható unalmas helyszínnek. A 2000 méter fölött fekvő pályához lanovkán lehet feljutni, vagy hegyet mászva, de akkor az első félidőt biztosan legkéssük.
 


Saaremaa, Észtország

Fontos a játék, persze, az első azonban mindig a környezetvédelem, de a legjobb, ha a kettőt össze lehet hangolni. A derék észt focistáknak nem volt szívük kivágni ezt a 150 éves tölgyet, amely 2015-ben az év fája lett Európában.

Orissaare Oak II Estonia


Zólyomjánosi, Szlovákia

Ehhez nem sok mindent lehet hozzáfűzni. Talán csak annyit, hogy vezessük be itthon is!



Sztavropol régió, Oroszország

Ha nincs a falunak fölös 100 milliárdja egy stadionra, meg lehet oldani máshogy is, építenek egyet szalmából. De ha már csinálják, csinálják rendesen: van itt minden, ami kell, pálya, lelátó, drukkerek.



Henningsvaer, Lofoten, Norvégia

Mintha a világ végén rúgnánk a bőrt. Az északi sarkkörön túl, Norvégia egyik legcsodálatosabb vidékén, a Lofoten szigetek egy eldugott szegletében találjuk a világ talán legvarázslatosabb stadionját, a festői szépségű halászfalu, Henningsvaer pályáját. A műfű mellett magasodó sziklán tél végétől nyár elejéig halakat szárítanak, így a közönséget nem csak a játék szépsége, de a rothadó hal eltéveszthetetlen szaga is elbódítja.



(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás