promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Sekély ciklon hozza az ősz előszelét, ekkor zuhanhat be a hőmérséklet Magyarországon

Sekély ciklon hozza az ősz előszelét, ekkor zuhanhat be a hőmérséklet Magyarországon

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc

Indulhat a visszaszámlálás, lassan végre csökkenésnek indul a hőmérséklet.

Túlzás nélkül a fél ország azt várja, hogy mikor lehet végre kicsit fellélegezni a szabadban. Ez jelen pillanatban két okból sem lehetséges, egyrészt még mindig az ilyenkor megszokottnál jóval melegebb van, másrészt a csapadékhiány miatt porzik minden, amit nem locsolunk.

Végre azonban jó hírek érkeznek az előrejelzéseket illetően, hiszen úgy néz ki, hogy egy ciklon hamarosan megtöri a forró egyhangúságot, szertefoszlatva az országot szó szerint felperzselő hőkupolát, ami hetekre tábort vert a Kárpát-medence fölött.

A sárga levelek így sajnos még nem az ősz beköszöntét jelzik, hanem a szárazságot, a szomjazó föld azonban napokon belül remélhetőleg esőt kaphat, ha nem is országszerte, de lokálisan egyre több helyen alakulhat ki zápor-zivatar már péntek délutántól.

A következő napok enyhülése jelen esetben annyit takar, hogy szerdán várható az utolsó olyan nap, ami országosan 35 fok körüli maximumot hozhat, csütörtökön észak felől már néhány fokkal visszaesik a felmelegedés, ám így is 30 fokos nyári időre számíthatunk.

A következő két napban esőre még szinte egyáltalán nem számíthatunk, péntektől viszont megnő a csapadékhajlam hajnalban délnyugaton, délutántól pedig már mindenhol előfordulhat csapadék. A jelenlegi prognózisok szerint a héten még maradnak a 27-32 fokos maximumok, ennél kellemesebbre csupán jövő héten válthat az időjárásunk, ami 24-27 fokot, tehát jóval élhetőbb időt jelenthet, a nagybetűs ősz így minden bizonnyal még messzebb van.

Ami a csapadék előrejelzését illeti, a met.hu térképei szerint a 10-20 millimétert meghaladó eső esélye továbbra is alacsony, ám egészen a következő hét közepéig nagyobb lehet a csapadékhajlam, ami reményre ad okot az aszály enyhülése kapcsán.