promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Végeláthatatlan hőkupola szorongatja Magyarországot, a szeptember is perzselő hőséggel kezdődik

Végeláthatatlan hőkupola szorongatja Magyarországot, a szeptember is perzselő hőséggel kezdődik

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc

Hetek óta tart a forróság, napról-napra távolabbinak tűnik a lehűlés.

Az elmúlt napokban ugyan felcsillant a remény, hogy hamarosan végre véget érhet a kánikula, úgy tűnik, hogy a következő egy hétben továbbra is bőven átlag fölötti hőmérsékletet mérhetünk az ország területén.

Ez azt jelenti, hogy a szeptember is 35 fok fölötti nappali maximumokkal kezdődhet, a jövő hét elején ráadásul még tovább emelkedhet a hőmérséklet, így 36-38 fok sem kizárt a következő napok során.

Csapadék szinte csak lokális jelleggel lehet, péntekre a Dunántúl nyugati részére adtak ki sárga figyelmeztetést, emellett északon lehet egy-egy zivatar, ám ezek számottevő módon nem képesek enyhíteni a szárazságon. Rossz hír, hogy szombattól még ennyi csapadékra sem számíthatunk, lehűlésre így még átmeneti esély sem mutatkozik.

Péntekre Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt, és a következő napokban is itt lehet a legmelegebb. Az ország északi és nyugati csücskét leszámítva pedig az éjszakai órákban sem számíthatunk 20 fok alatti hőmérsékletekre, így hajnalra sem várhatunk felfrissülést.

A kialakult csapadékhiány egyre fokozódó súlyosbodását jól jelzi a Vízvisszatartás lehetőségei csoportban közzétett bejegyzés:

„A talaj felső 100 centiméterének vízhiánya Szeged térségében meghaladta a 200 mm-t! Ez 20 tízliteres locsolókannányi vízhiányt jelent négyzetméterenként! A dolog azért is mellbevágó, mert az OMSZ csak pár éve vezette be a térképskáláján a 150 után a 175 mm-es hiányértéket. (Addig ugyanis arra nem volt szükség.) Erre ma átléptük a 200-at is…”

- írták.

A hosszabb távú prognózis szerint a következő 6-8 napban sem várható jelentősebb csapadék, sem hidegfront, a hőmérséklet pedig továbbra is nyárias marad nem csupán Magyarországon, de Európa számos országában is.