promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ekkor robban be az igazi ősz, 10 fok sem lesz hamarosan

Ekkor robban be az igazi ősz, 10 fok sem lesz hamarosan

Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc

A forró nyár után a kellemesen hűvös ősz is eljön, olyan ez, mint a kamaszkor, nem lehet megúszni. 

 

Az ősz már a nyakunkon van, a kérdés csak, az hogy mikor kell elővennünk a hosszú nadrágot és a pulóvert. Ha hinni lehet a 30 napos előrejelzéseknek, akkor a kánikula augusztus végéig kitart, a szeptember viszont már nyugodtabb, elviselhetőbb körülményeket teremt. 

Az ősz első napjától fokozatosan csökken a hőmérséklet, szeptember közepére jutunk el oda, hogy éjszaka 10 fok alá süllyed a hőfok. A sussfelnap.hu előrejelzése szerint ez szeptember 18-án jön el, utána már nem is nagyon lesz éjszaka melegebb, de a nappali napsugarak még képesek lesznek ellensúlyozni az esti lehűlést, így a fűtést csak az igazán fázósoknak kell bekapcsolniuk. 

Magyarországon egyébként a szeptember meglehetősen hektikusan szokott alakulni. 1946-ban Szegeden tikkasztó hőség volt, 38,6 fokik emelkedtek a hőmérők higanyszálai. 1977-ben viszont télikabátban jártak az emberek Borsodnádasd utcáin, ugyanis mínusz 5,5 fokot mértek. Ez alapján az abszolút hőingás szeptemberben eléri a 40 Celsius fokot, ami igen jelentősnek számít. 

Erre a két szélsőségre idén talán nem kell számítani. Európát tekintve egyébként a kontinens nagy részén a szokásosnál melegebb felszíni hőmérséklet van jelenleg, ez ősszel is jellemző maradhat. 

Kegyetlen meleg volt a nyár

A meleget illetően ezen a nyáron sem lehetett okunk panaszra. Egymásba folytak a hőségriadók, megdőlt több melegrekord, ezzel együtt sajnos az egészségügyi problémákkal élők panaszai is súlyosbodtak. Országos Mentőszolgálat (OMSZ) júliusban közölte, hogy utoljára a koronavírus-járvány legsötétebb időszakában kaptak annyi segélyhívást, mint idén. 

A kánikula elhúzásával megszaporodtak a kifejezetten a hőség számlájára írható hívások, például amikor az utcán elájult valaki. Ezek azok az esetek, amelyek a legnagyobb valószínűséggel a meleggel kapcsolatosak, a július eleji hőségriadó idején alig húsz másodpercenként hívtak valahová mentőt Magyarországon. A mentőszolgálat leterheltsége azonban nem egyenletesen oszlott el országszerte, a legnagyobb terhelést a budapesti kerületekben, illetve a nagyvárosokban tapasztalták.

Esős lehet az ősz.

A Severe Weather őszi csapadék-előrejelzése azt mutatja, hogy szárazabb idő lesz Dél-Európa nagy részén. Ugyanakkor az prognózis szerint egy alacsony nyomású zóna több csapadékot hoz az északi részekre, az Egyesült Királyság és Írország felé, valamint több csapadék lesz a középső részeken, így Magyarországon is.

A magyar főváros ősszel is gyönyörű, Fényes Roland zenés kisfilmje mutatja be Budapest arcát az egyik legszebb hónapban: