promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Végre! Ekkor jön a fordulat az időjárásban, közeleg a lehűlés, csapadék is körvonalazódik

Végre! Ekkor jön a fordulat az időjárásban, közeleg a lehűlés, csapadék is körvonalazódik

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc

Ennyit kell még kibírnunk és végre fellélegezhetünk, közeleg az elviselhetőbb időjárás.

Az elmúlt hetekben minden a kánikuláról szólt, ami mind az embereket, mind pedig a természetet megviselte, így túlzás nélkül megváltás lenne néhány hűvösebb nap, a csapadék pedig már csak a hab lenne a tortán.

A felettünk terülő hőkupola végre gyengülni kezdett, és bár még mindig nagy a légköri bizonytalanság, végre látni a végét a hőségnek, és ellenben az elmúlt napok prognózisaihoz képest végre tényleg bízhatunk az időjárás változásában.

A harmadik, egyben legerősebb hőhullám ugyanakkor nem gyorsan és drasztikusan ér véget. Ez talán nem is baj, hiszen károkozó zivatarok ugyanúgy nem hiányoznak, mint a 40 fokos hőség. A lassú lehűlés talán az emberek szervezetét sem éri olyan hirtelen.

Mindez azt jelenti, hogy a keddi, 36 fokos – déli országrészben tapasztalható – csúcsokat követően napról napra kissé alacsonyabb csúcshőmérsékletre számíthatunk. Szerdán ebből túl sokat még nem érezhetünk, ugyanúgy csapadékmentes, napos idő várható, kevés fátyolfelhővel.

Csütörtökön azonban északon már lehet egy-egy zápor-zivatar, itt ráadásul már 30 fok alatt is maradhat a nappali maximum, és délen is 33 lehet a legtöbb, ami péntekre tovább apad 1-2 fokkal, ráadásul ekkor már többfelé számíthatunk csapadékra is.

A hosszabb távú prognózisok szerint a hétvégétől labilisabbá válik a légkör, emiatt egyre többfelé alakulhatnak ki zivatargócok, a hőmérséklet pedig 30 fok környékén állandósul, majd a jövő héten ismét néhány fokkal csökkenhet a felmelegedés mértéke.

Az áztató esőzésre azonban még várni kell, az ország jelentős részét érintő nagy fokú aszály azonban már a hétvégén enyhülhet, már csak a mértéke kérdéses. A jelenlegi időjárási helyzetnél azonban csak jobb lehet, és remélhetőleg a mostani után erre az évre végre elbúcsúzhatunk a kíméletlen hőhullámoktól is.