promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Besodródó zivatarok után végre igazi hidegfront is érkezik, ekkor jön az égi csetepaté

Besodródó zivatarok után végre igazi hidegfront is érkezik, ekkor jön az égi csetepaté

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Csapadékot hoz ugyan magával, ám tartós lehűlésről még ne nagyon álmodozzunk.

Július óta úgy tűnhet, hogy egyetlen nagy, hosszan elnyúló hőhullámban vagyunk, és való igaz, csupán ritkán törte meg néhány elviselhetőbb nyári nap a forróságot. A régi beidegződés, miszerint augusztus 20. után jön a „rossz idő”, már a múlté, bár valószínűleg sokan örülnének annak a rossznak titulált 20-25 foknak, pláne, hogy a következő héten még mindig 35 fok körüli maximumokat mérhetünk országszerte, így nem túlzás kijelenteni, hogy a hőség szorítása továbbra sem enged.

A Hungaromet legfrissebb előrejelzésében vasárnapra is azt láthatjuk, hogy fátyol- és gomolyfelhők kivételével csupán késő délután, egy-egy zápor-zivatar sodródhat be az Alpokalja térségébe. Enyhülést legfeljebb az északnyugati szél hozhat a Dunántúlon, ám a hőmérséklet továbbra is 32-38 fok között alakul, a déli tájakon érheti el ezúttal is a legmelegebbet a nappali csúcs.

A hőterhelés jelentős lesz, az UV-sugárzás pedig erős, ez pedig a következő napokban sem változik, a hetet hasonlóan forró idővel indítjuk, csupán 1-1 fokkal gyengülhet a felmelegedés. Kedden aztán végre szórványosan várható zápor-zivatar, szinte az egész országban, és főképp a Dunántúlon végre normalizálódhat a hőmérséklet, de az alföldi tájakon még ekkor is 36 fok körül alakulhat a csúcs.

A folytatásban hasonló forgatókönyv várható, egész héten messze az ilyenkor szokásos fölötti értékeket mérhetünk, keddet követően talán valamikor a hétvégén nyílhat esély újra csapadékra, ami rendkívül kedvezőtlen hír a déli és alföldi területeket nézve, ahol már most is nagy területeken öltött súlyos méreteket az aszály.

A hosszú távú prognózis továbbra is 30 fok körüli hőmérséklettel számol, így könnyen lehet, hogy még a szeptember is beillik majd a nyári hónapok közé, legalábbis ami a meleget illeti.