promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Végre megugrik a csapadékhajlam, zivatarcellák söpörnek végig az országon, már kiadták a riasztásokat

Végre megugrik a csapadékhajlam, zivatarcellák söpörnek végig az országon, már kiadták a riasztásokat

Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Megküzd egymással a forróság és a lehűlés, még nem tudni, hol, melyik jön ki győztesen az égi csetepatéból.

Az idei harmadik hőhullám még mindig nem akar tágítani, az augusztusi kánikula rendkívül hosszúra nyúlt, és továbbra is csupán néhány fokos felfrissülésre számíthatunk, jelentősen nem zuhan be a hőmérséklet.

Ez nem azt jelenti, hogy nem lesz mozgalmas az időjárásunk, végre történik is valami, a fortyogó légkör szeszélyei ugyanakkor markáns felfrissülést nem, de legalább némi csapadékot eredményeznek. Igaz, ennek eloszlása meglehetősen nehezen megjósolható, ahol végigsöpör egy-egy erősebb zivatarcella, ott nagy mennyiségű eső zúdulhat le rövid idő alatt, másutt azonban száraz levél se rezzen majd, és tovább pusztít az aszály.

A hét utolsó napján főként a Dunántúlon fordulhat elő zápor, zivatar, a cellák azonban észak felé haladva fokozatosan veszítenek erejükből, így a Tiszántúlra már nem valószínű, hogy eljutnak. Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki lehetséges zivatarok miatt. A legmelegebb órákban azonban még így is 36-39 fok lehet, az északi országrészben lesz ennél néhány fokkal hűvösebb.

Éjszaka sem frissül fel a levegő, hétfő hajnalban a Dunántúlon már a hajnali órákban kipattannak az első zivatarok, délután pedig már szinte mindenhol megdörrenhet az ég, növekszik a csapadékhajlam, és akár ismétlődő jelleggel is lehetnek zivatarok. Az északiasra forduló szél a Nyugat-Dunántúlon megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat.

Keddtől minimálisan már mérséklődik a kánikula, szerdán már csak az ország északi csücskében lehet 36 fok körüli maximum, csütörtöktől pedig a mostaninál nagyjából 8-10 fokkal lehet hűvösebb, ami még mindig 30 fok körüli csúcsot eredményez majd, ám már jóval elviselhetőbb arcát mutatja a nyárutó. Évszakváltásról azonban még szó sincs, a hosszabb távú prognózisok alapján augusztus végén is nyárias hőmérsékletre számíthatunk.