promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ítéletidővel támad a frontrendszer, jégeső és villámlás jön ezekben a vármegyékben, figyelmeztetésekben úszik az ország – részletes időjárás-előrejelzés

Ítéletidővel támad a frontrendszer, jégeső és villámlás jön ezekben a vármegyékben, figyelmeztetésekben úszik az ország – részletes időjárás-előrejelzés

Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Úgy tűnik, végleg elköszönhetünk a forróságtól, de helyenként nem lesz jobb, ami helyette jön.

Már átvészeltük a brutális hőhullám nehezét és szerencsére ez a mai időjárásban is tükröződik, nem kell tovább főnünk Magyarországon. Azt sem lehet állítani ugyanakkor, hogy elő kell venni a kabátokat, az esőkabátok viszont nem árt, ha a közelben vannak, legalábbis bizonyos országrészekben.

A szombati nap folyamán folyatódik a felhőzet növekedése: a keleti, északkeleti országrészben a jellemzően fátyolfelhős ég mellett több, nyugatabbra a felhős idő mellett kevesebb napsütés valószínű. A nyugati országrészben ráadásul tartósan borult tájak is lehetnek, itt nagyobb is az esélye egy csapadék kialakulásának.

Magyarország területén elszórtan várható eső, zápor kialakulása, nyugaton és délen lesznek helyek, ahol még zivatar is kialakulhat. Határozottan nem lesz szélcsend, főként ezt az ország északkeleti és északi részén lehet majd érzékelni, itt élénkebb lökések is kísérhetik a szelet.

A nap folyamán a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 27 és 34 fok között fog alakulni, de a HungaroMet előrejelzése szerint a tartósabban csapadékos dunántúli tájakon akár 25 fok alatt maradhat a hőfok. A térkép szerint például Sopron, Győr és Szombathely környékén 22-23 fok körül lehet a hőmérséklet, míg Szeged, Orosháza és Szentes környékén, a hagyományosan legmelegebb tájakon 34 fok.

Forrás: HungaroMet

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseket is adott ki a mai napra vonatkozóan, részben a magas középhőmérséklet miatt, mert 27 fok felett alakulhat több vármegyében is az időjárás. Azt már jó látni, hogy országos figyelmeztetések tömkelege után most már csak kevesebb, főleg az alföldi megyéket érinti ez: Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék első, Csongrád-Csanád és Békés vármegyék másodfokú riasztást kaptak a meleg miatt.

Ami a zivatarokat illeti, a déli órákig nagyobb valószínűséggel a Dunántúl délnyugati felében fordulhatnak elő zivatarok a nagyobb területen képződő intenzívebb záporok mellett. Ezeknek a közelében szél és felhőszakadás is előfordulhat, nyugaton és délnyugaton a csapadékösszesség meghaladhatja a 20 mm-t, a határok közelében még az 50 mm-t is.

Forrás: HungaroMet

A figyelmeztetés szerint déltől éjfélig a déli megyékben, elsősorban a határ közelében alakulhatnak ki zivatarok a záporos csapadék mellett, akár 50-65 km/h-s szelekkel és intenzív csapadékkal. Nem zárható ki majd a nap folyamán délnyugaton a felhőszakadás sem, akár 30-40 mm-es lokális csapadékkal, estefele ez inkább a határ közelében várható.

Esőre vonatkozóan csak Vas és Zala vármegyék kaptak elsőfokú figyelmeztetést, főként a nagy mennyiségű csapadék esélye miatt. Felhőszakadás miatt szinte az egész déli ország rész kapott: Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyék is elsőfokú riasztásban részesültek. Zivatar miatt a felhőszakadásnál említett vármegyék, plusz Vas és Veszprém megye is kapott figyelmeztetést, elsősorban a jégeső és a villámlás veszélye miatt.

Az elkövetkező napokban aztán további enyhülés várható, a hazánkra támadó peremhullám olyan frontrendszert hoz magával, ami mögött már hidegebb légtömegek jönnek, ez viszont a hét közepéig valószínű nem ér ide. Ennek előjele azonban már ma is megjelenik, az enyhülés már részben ennek is köszönhető.