promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Müller Cecília tuti tippje a hőség ellen: undorítónak tűnhet, de hatékonyabb, mint a sör-lángos kombó a Balatonnál

Müller Cecília tuti tippje a hőség ellen: undorítónak tűnhet, de hatékonyabb, mint a sör-lángos kombó a Balatonnál

Borítókép:  MTI/Balogh Zoltán
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Müller Cecília megosztotta tuti tippjeit a hőség ellen, szerinte ez a legjobb kánikula idején.

Már 10. napja tombol a kánikula Magyarországon, és egészen csütörtökig érvényben is marad a harmadfokú hőségriadó. Az előrejelzések szerint vasárnap jöhet még egy utolsó hőpokol, aztán érkezik egy hidegfront, aminek hatására nyugaton már hétfőn sokkal kellemesebb lesz az idő, 30 fok alatti maximumok várhatók a jövő hét elején. Addig azonban még el kell viselnünk valahogy ezt a forróságot, Müller Cecília pedig megosztott néhány tuti tippet a Mokka élő adásában, hogy hogyan lehet hatékonyan védekezni a kánikula ellen.

Nyilván ez a hőség mindenkinek a szervezetét megterheli, de a kismamákat, a kisgyerekeket, és az idős embereket még jobban megviselheti, éppen ezért nagyon oda kell figyelnünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. Müller Cecília elmondta, hogy egy átlagos napon 2-3 liter folyadékot kell bevinni a szervezetünkbe, míg a forró napokon ennek a másfél-kétszeresével kell számolni, tehát úgy 4-5 liter lenne a megfelelő mennyiség.

Az országos tisztifőorvos hozzátette, hogy ezt nem csak vízben kell érteni, hanem ott vannak a lédús ételek, a levesek, a joghurtok, és a fermentált folyadékok is nagyon jók a folyadékpótlásra, de megnevezett egy első hallásra undorítónak tűnő tuti tippet is, mégpedig a hűtött kovászos uborka levét, amit kiváló szomjoltóként jellemzett, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon magas a sótartalma is, amivel pótolhatjuk a szervezetünkben azokat a sókat, amiket kiizzadunk magunkból.

Emellett említette a reggeli szellőztetés fontosságát, a gyakori zuhanyzást, amivel szabályozni tudjuk a testünk hőmérsékletét, illetve kihangsúlyozta a klímaberendezések hatékonyságát; utóbbi kapcsán hozzátette, hogy az idősek számára is jó lehet néhány órát eltölteni egy klimatizált helyen, hogy védekezzenek a meleg ellen.

Nyilván ilyen forróságban érdemes kerülni a zsíros ételeket, és elsősorban a könnyű, lédús fogásokat előnyben részesíteni, de Müller Cecília szerint azért egy jó lángos és mellé egy sör belefér a Balaton partján.

Jó tudni viszont, hogy az alkoholfogyasztást sem szabad túlzásba vinni kánikula idején - még sörből sem -, hiszen dehidratáltságot okoz, vagyis csökkenti a szervezetben keringő folyadék mennyiségét.

A beszélgetés során szóba került a szamárköhögés is, ami ebben az időszakban fel-felüti a fejét. Müller Cecília elmondta, hogy a Covid-járvány ugyan háttérbe szorította a különböző légúti betegségeket, de most, hogy nem használunk maszkot, és nem vigyázunk annyira, ismét előtérbe kerülnek. Ezek a betegségek viszont enyhe tüneteket produkálnak csupán, durvább esetekben pedig antibiotikum-kezelés szükséges. Az országos tisztifőorvos szerint a kismamáknak és az idős embereknek javasolt lenne egy ismétlő oltás, hogy kialakulhasson a fészekimmunitás.