promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kemény hőzivatarok akaszthatják meg a kánikulát, napról-napra elviselhetetlenebb lesz a forróság

Kemény hőzivatarok akaszthatják meg a kánikulát, napról-napra elviselhetetlenebb lesz a forróság

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Az év eddigi legerősebb hőhulláma egész héten tikkasztó hőséget hoz Magyarországra.

Az előző hét kellemesebb időjárásától alaposan eltérő lesz a következő néhány nap, vagy inkább egy hét. Vége a friss éjszakáknak, a trópusi hajnalok után kegyetlen hőség perzseli fel az országot, és nem is tágít egy ideig a kánikula, csapadékra pedig csupán elvétve számíthatunk, így az aszályhelyzet súlyosbodni fog a napokban.

A hosszabb távú előrejelzések ráadásul fokozatosan erősödő nappali felmelegedést mutatnak egészen a hét végéig, így szombaton akár 40 fok is lehet, ami bizony erősen a rekordhőmérséklet kategóriába tartozhat, így a vasárnap hajnaltól érvényes harmadfokú hőségriasztás valószínűleg egy darabig még érvényben lesz.

Kedden hajnalban már alig-alig esik 20 fok alá a hőmérséklet, és a délelőtti órákban átlépjük a 30 fokot, főleg az Alföldön csak néhány fátyolfelhő lehet. A délutáni órákban 30 és 38 fok várható, kevésbé forróbb idő a nyugati határszélen, a melegebb pedig a déli területeken lesz. Délután csupán egy-egy hőzivatar fordulhat elő a Dél-Alföldön és Észak-Dunántúlon, az északkeleti szél megélénkülhet, de igazi enyhülést már ez sem ad majd.

Mire figyeljünk kiemelten a következő napokban?

Az idősek és a gyerekek fokozottan veszélyben vannak a hőségben, a legmelegebb órákban lehetőleg ne menjenek a szabadba, ha mégis, csak megfelelő napvédelemmel ellátva és a lehető legrövidebb időre.

Akik szabadtéren dolgoznak, vegyenek fel kalapot, figyeljenek a folyadékfogyasztásra, tartsanak gyakori pihenőket a legmelegebb időszakokban, hiszen a túlterhelésnek súlyos hőguta lehet a vége. A sportolók csak a kora reggeli és esti órákban hódoljanak szenvedélyüknek, akik pedig a vízparton hűsölnek, kerüljék a napozást, és ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe, hiszen az is komoly kockázatokat rejt magában.

Forrás: Hungaromet, Időkép