promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Féltenyérnyi jég esett az országban, és már közelednek az újabb viharzónák, felforrósodástól egyelőre nem kell tartani
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hétfőn végre lehet egy kis nyugtunk, aztán viszont komoly viharokra készülhetünk.

Mozgalmas héten vagyunk túl, hőhullám telepedett az országra, majd viharok szakították meg a forróságot. Szombaton Derekegyházon 37,7 fokkal tetőzött a hőség, amivel megdőlt a napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekordja.

Már ezen a napon lecsapott a hőségzáró hidegfront is, az északkeleti országrészben hatalmas felhőszakadásokat okoztak a zivatarok, Tokajban 121,3 milliméterrel új országos csapadékrekordot regisztráltak.

Ennél is extrémebb időjárást kellett elviselniük a szabolcsiaknak, ahol helyenként féltenyérnyi méretű jégeső vert el mindent, amit csak ért. A legsúlyosabb csapás Ibrányt, Bujt és Tiszanagyfalut sújtotta, de a környező településeken is súlyos károkat okozott a jégeső, több száz alkalommal kellett riasztani a katasztrófavédelmet, akik még vasárnap is folyamatosan dolgoztak.

A hét utolsó napjához hasonlóan viszont végre a hétfő is nyugodtabb időjárást hoz. A hajnali órákban a Viharsarokban ugyan egy-egy záport még előfordulhat, a levegő felfrissül, északon mindössze 12 fokra számíthatunk, délelőtt pedig szakadozni kezd a felhőzet.

A délutáni órákban a Dél-Dunántúl kivételével szinte mindenhol zavartalan lesz a napsütés, 26-31 fokos maximumokra készülhetünk, a Tiszántúlon lesz melegebb. Csapadékra sehol nem számíthatunk.

Hétfőn fronthatás nem várható, azonban az UV-sugárzás továbbra is rendkívül erős marad. Keddtől már mozgalmasabb lesz az időjárás, lassuló melegedéssel és egyre több délen kipattanó zivatarral. A hét közepétől még erőteljesebb lesz a zivatarképződés, délen felhőszakadás és jégeső is várható. Melegedés a hét vége felé várható, ezzel együtt a csapadékhajlam is csökkenni kezd, de a tartós kánikula egy ideig még nem tér vissza a legfrissebb előrejelzés szerint.

Forrás: Hungaromet

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás