promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Féltenyérnyi jég esett az országban, és már közelednek az újabb viharzónák, felforrósodástól egyelőre nem kell tartani

Féltenyérnyi jég esett az országban, és már közelednek az újabb viharzónák, felforrósodástól egyelőre nem kell tartani

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Hétfőn végre lehet egy kis nyugtunk, aztán viszont komoly viharokra készülhetünk.

Mozgalmas héten vagyunk túl, hőhullám telepedett az országra, majd viharok szakították meg a forróságot. Szombaton Derekegyházon 37,7 fokkal tetőzött a hőség, amivel megdőlt a napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekordja.

Már ezen a napon lecsapott a hőségzáró hidegfront is, az északkeleti országrészben hatalmas felhőszakadásokat okoztak a zivatarok, Tokajban 121,3 milliméterrel új országos csapadékrekordot regisztráltak.

Ennél is extrémebb időjárást kellett elviselniük a szabolcsiaknak, ahol helyenként féltenyérnyi méretű jégeső vert el mindent, amit csak ért. A legsúlyosabb csapás Ibrányt, Bujt és Tiszanagyfalut sújtotta, de a környező településeken is súlyos károkat okozott a jégeső, több száz alkalommal kellett riasztani a katasztrófavédelmet, akik még vasárnap is folyamatosan dolgoztak.

A hét utolsó napjához hasonlóan viszont végre a hétfő is nyugodtabb időjárást hoz. A hajnali órákban a Viharsarokban ugyan egy-egy záport még előfordulhat, a levegő felfrissül, északon mindössze 12 fokra számíthatunk, délelőtt pedig szakadozni kezd a felhőzet.

A délutáni órákban a Dél-Dunántúl kivételével szinte mindenhol zavartalan lesz a napsütés, 26-31 fokos maximumokra készülhetünk, a Tiszántúlon lesz melegebb. Csapadékra sehol nem számíthatunk.

Hétfőn fronthatás nem várható, azonban az UV-sugárzás továbbra is rendkívül erős marad. Keddtől már mozgalmasabb lesz az időjárás, lassuló melegedéssel és egyre több délen kipattanó zivatarral. A hét közepétől még erőteljesebb lesz a zivatarképződés, délen felhőszakadás és jégeső is várható. Melegedés a hét vége felé várható, ezzel együtt a csapadékhajlam is csökkenni kezd, de a tartós kánikula egy ideig még nem tér vissza a legfrissebb előrejelzés szerint.