promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Már tudjuk, ekkor szűnik meg a hőség, masszív hidegfront csap le az országra

Már tudjuk, ekkor szűnik meg a hőség, masszív hidegfront csap le az országra

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Addig azonban még megsülünk, elázunk, tüsszögünk és a fejünk is megfájdulhat.

Meglepően sokáig tartotta magát a tavaszias időjárás, ám az elmúlt napok alapján már bátran kijelenthető, hogy beköszöntött a nyár – és nem csupán a naptár szerint, hanem az időjárást elnézve is.

Így aztán nem meglepő, hogy a héten már bőven karcolgattuk a 30 fokot, sőt, a hétvégén már jóval fölötte is leszünk, hiszen szombaton és vasárnap a 34 fokot is megközelítheti a csúcshőmérséklet az ország egyes részein.

Éjszakánként azért még egészen kellemesen lehűl az idő, szombat hajnalban 15-20 fokig csökken a hőfok, több helyen pedig kisebb záporra is számíthatunk, a Balaton környékén és a Dél-Alföldön még az ég is megdörrenhet.

Napközben aztán gyorsan emelkedésnek indul a hőmérséklet, és bár a déli határszélen még tartja majd magát néhány kisebb zivatargóc, végül a napsütésé lesz a főszerep. Szinte mindenhol megközelíti a maximum a 30 fokot, az Alföldön azonban akár 33-34 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála. Többnyire mérsékelt marad a déli, délnyugati irányba forduló szél, zivatarok környezetében viszont erős, viharos széllökések is lehetnek – közölte legfrissebb előrejelzésében a Hungaromet.

Késő délutántól, estétől aztán nyugat, délnyugat felől ismét erőteljesebbé válhat a gomolyfelhő-képződés, és egyre többfelé lehet számítani záporokra, zivatarokra. Szombatra az északi megyéket leszámítva mindenhol kiadták az elsőfokú riasztást zivatartevékenységre, az Alföldön pedig több megyére is elsőfokú hőségriasztást léptetnek érvénybe.

A következő napok időjárása is változékony marad, ám hétfőn még az ország egyes részein tartani fogja magát a kánikula. Kedden jelentősebb lehűlés körvonalazódik, a Dunántúlon mindössze 23 fok körüli, míg az Alföldön 26-28 fokos maximumokat jelez a jelenlegi prognózis.