promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Már közelít, ekkor szakad rá a hőség az országra, egészen bedurvul a nyár

Már közelít, ekkor szakad rá a hőség az országra, egészen bedurvul a nyár

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Előtte viszont még alaposan el is ázunk, csak hogy teljes legyen az időjárás repertoárja.

Kedden ország északi és nyugati részein a nap folyamán többször is erősen megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporokra, zivatarokra lehet számítani, a hajnali órákban a Dunántúl egyes részein nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat.

Az Alföld déli és keleti területein azonban főleg a délutáni órákban valamivel már több napsütés várható, bár itt sem kizárt egy-egy lokális zápor vagy zivatar kialakulása, északkeleten felhőszakadás sem kizárt. A hőmérséklet nappal mindössze 22-25 fok között alakul, az északi szél többfelé megélénkül, zivatarok idején erős, viharos lökések is előfordulhatnak. A Hungaromet a teljes ország területére kiadta az elsőfokú riasztást zivatartevékenység miatt.

Kedden a változékony időjárás az érzékenyebbeknél fejfájást, migrént okozhat. A zivatarokat követően a hirtelen lehűlés és a szél fokozhatja a fejfájást, ingerlékenységet és a koncentrációs zavarokat. Az időjárási frontok az idősebbeket és a krónikus betegeket is megterhelhetik, különösen a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőket.

Az allergiások számára rossz hír, hogy a pollenkoncentráció továbbra is magas marad, különösen a pázsitfűfélék virágpora lesz jelen jelentős mennyiségben a levegőben. A pollenérzékenyek számára ajánlott minél kevesebb időt tölteni a szabadban, különösen a déli órákban, amikor a koncentráció a legmagasabb.

Az ország déli és keleti részein, ahol több napsütésre lehet számítani, az UV-sugárzás az erős szintet is elérheti a kedd délutáni órákban. Az UV-index értéke várhatóan 6-7 között mozog majd a napsütéses időszakokban, ami azt jelenti, hogy már 15-20 perc alatt leéghet az arra érzékeny bőr.

A következő napokban még tovább emelkedhet az UV-sugárzás mértéke, a hét közepétől fokozatos, ámde erőteljes melegedés veszi kezdetét, a hétvégén pedig már 33-34 fokot mérhetünk. A hőség mellett ugyanakkor frissítő záporok és zivatarok is előfordulhatnak majd, úgyhogy készülni kell a párás, a szervezet számára megterhelő időjárásra.