promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bombasztikus hőmérsékletváltozás közelít felénk, látványos Kelvin-Helmholtz felhők tűntek fel Győr egén - részletes időjárás-jelentés
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Felettébb furcsa az a február, mindenki másra számított. Ilyen lesz az időjárás a mai napon, erre kell készülni.

Az elmúlt hetek nemhogy enyhe februárt, hanem kifejezetten tavaszias időjárást hoztak, mindenki arra számított, hogy hamarosan visszahűl a levegő, azonban a jövő héten ennek pont az ellenkezőjére kell számítanunk. aA meteorológusok előrejelzése szerint sok helyen akár 20 fok fölé is szökhet a hőmérséklet, ami kirívóan magas érték ebben az időszakban.

Közben Győr felett az Időkép egyik olvasója örökítette meg az igencsak ritkának számító, és általában csak pár percig látható Kelvin-Helmholtz felhőket. A fodrozódó tengeri hullámokra emlékeztető égi jelenség akkor alakul ki, mikor a légkörben található két eltérő sebességű és sűrűségű légréteg jelenik meg. Alább látható egy magyarázó videó, utána pedig azt láthatjuk, hogy ezek a felhők hogyan festenek mozgás közben:

Milyen időjárásra kell készülni?

Vasárnap a köd és a rétegfelhőzet fokozatosan felhősödik és emelkedik, így az ország számos részén közepesen vagy erősen felhős idő várható, néhol a nap is kisüt. Délnyugat felől főként hazánk középső területein növekszik a felhőzet, helyenként előfordulhat elszórt zápor. Délnyugaton élénk, északnyugaton pedig néhol erős szelet várhatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet várhatóan 11 és 17 fok között alakul. Késő estére 5 és 11 fok közötti hőmérsékletre hűl le a levegő.

A vastagabb felhőzet fokozatosan szakadozik, és inkább az ország keleti, majd északkeleti részére korlátozódik. Ezekben a területeken több helyen várható eső, záporeső. Eközben a Dunántúlon és északkeleten gyengén felhős vagy derült idő várható, néhol köd és rétegfelhőzet kialakulhat. A déli, délkeleti szél általában gyenge vagy mérsékelt lesz. Az éjszakai hőmérséklet várhatóan 0 és +8 fok között alakul, a legenyhébb éjszaka azokon a keleti területeken lesz, ahol felhős és csapadékos idő várható.

Hétfőn a HungaroMet előrejelzése szerint eleinte főként közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, majd a nap folyamán a felhőzet csökken, és több órára kisüt a nap. Bár csökken a csapadék esélye, de még mindig lehet kisebb eső vagy zápor. Déli szél várhatóan megélénkül, a Kisalföldön és az Alpokalja északi részén időnként erősödhet. A hőmérséklet kora délután 13 és 19 fok között várható. A hét elején újabb melegfront érkezik hazánkba, így sok helyen akár 20 fok fölé is felszökhet a hőmérséklet.

Az HungaroMET legutóbbi térképes és videós előrejelzését megnézve ti is megtudhatjátok, hogyan alakul az időjárás hazánkban:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás