promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ránk tör a sarkvidéki hideg, ezekre a vármegyékre a figyelmeztetést is kiadták a meteorológusok - részletes időjárás-jelentés
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Óriási hideg közeleg hazánk felé, amit nem fogunk megúszni, vége az enyhe téli napoknak.

A jóhoz bizony könnyű hozzászokni, és az elmúlt napokban különösen enyhe volt a tél, akár még egy vastagabb pulóverben is nyugodtan ki lehetett merészkedni az utcára, a meteorológusok azonban már a hét legelején jelezték, hogy a változó frontrendszer végére a hétvégén visszatérhet a hideg, jövő hét elejétől pedig a fagyok is rendszeressé válhatnak. Csütörtökön még egy minimum-hőmérséklet rekord is megdőlt 8,4 fokkal, ennek azonban hamarosan vége.

Vasárnapra az ország több részére is figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok, heves széllökések és ónos eső várható Győr-Moson-Sopron-, Veszprém, Zala vármegyében, széllökés Borsod-Abaúj-Zemplén-, Vas-, és Szabolcs Szatmár-Bereg vármegyében, illetve ónos eső Somogy vármegyében.

Milyen időjárásra kell számítani a hétvégén?

Szombaton még marad az enyhe idő, főként borult időjárás várható, délen és délkeleten időszakosan szakadozhat a felhőzet, és vékonyodhat. Több helyen és több hullámban várható eső és zápor, a délkeleti megyék kivételével, ahol a legkisebb az eső valószínűsége. A Viharsarokban dél és délkelet felől érkező szelet várhatunk, míg a nyugati megyékben északira fordulhat, és késő estétől erős széllökések kísérhetik.

Szombaton a nappali hőmérséklet 5 és 16 fok között lesz, északnyugaton alacsonyabb, délen és délkeleten magasabb értékekkel. Késő estére a levegő hűlni kezd, 3 és 10 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk.

A délutáni órákban erősen felhős vagy borult marad az időjárás, és továbbra is több helyen, különösen az ország délkeleti részén, valószínű eső és zápor. Hajnaltól kezdve a hideg légtömeg hatására Sopron és környékén akár ónos eső, majd havas eső is előfordulhat. Számos területen élénk, Nyugat-Dunántúlon pedig erős északi szél várható, ami hajnalban akár viharos széllökéseket is okozhat. Az éjszakai hőmérséklet -2 és +7 fok között lesz, főként északnyugaton várhatók fagypont körüli vagy alacsonyabb értékek.

Vasárnap erősen felhős vagy borult lesz az ég, keleten esetleg átmeneti felszakadozásokkal. Délkeleten kisebb a csapadék esélye, míg máshol többfelé várható eső, amelyet északnyugat felől egyre nagyobb területen havas eső és hó vált fel. Néhány helyen átmenetileg ónos eső is előfordulhat. A csapadékhajlam fokozatosan csökken a halmazállapot-váltás során. A korábbi csapadék lefagyhat. Az északnyugati és északi szelet erős, sokfelé viharos lökések kísérik, és északnyugaton a szél hordhatja a havat.

Vasárnap az előrejelzés szerint a csúcsérték -2 és +10 fok között mozog majd, északnyugaton hidegebb, délkeleten enyhébb idő várható. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint hétfőn borult lesz az ég, majd késő délutántól észak felől szakadozik, csökken a felhőzet. Főleg délen, illetve a középső országrészben fordulhat elő kisebb havazás, hózápor, majd a nap második felében csökken a csapadék esélye. Az északi szelet erős, többfelé viharos lökések kísérik. Hajnalban általában -8, 0, az északkeleti szélvédett tájakon -11, -9 fokot is mérhetnek. Kora délután -6, +1 fok között alakul a hőmérséklet, az ország nagy részén tehát egész nap fagyhat.

Az OMSZ legutóbbi térképes és videós előrejelzését megnézve ti is megtudhatjátok, hogyan alakul az időjárás hazánkban:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás