promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rettenetes szökőár veszélyezteti a világ legnagyobb menekülttáborát
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A katasztrófa sosem látott mértékű lehet, a hatalmas partvonalat 2,5 méteres szökőár lepheti el a Bengáli-öbölben. 

Tragikusra fordulhat a helyzet hétvégén az Indiai-óceánon. A CNN szerint olyan elementáris erővel támad a part felé a Bengáli-öbölben a Mocha névre keresztelt ciklon, amely trópusi viharból garantáltan átértékelésre kerül. Tulajdonságai, ereje és mérete miatt már most egy 1-es szintű atlanti hurrikánnak felel meg. A szakértők és a meteorológiai-elemzők szerint ugyanakkor vasárnapra már 4-e erősségűre is hízhat. Ez pedig már csak azért is lehet katasztrofális, mert Banglades hosszú partvonala felé robog. Ott pedig szinte mindenki az óceánból él, ki a halászatból, ki a turizmusból. 

A várakozások szerint a ciklon éppen a környék egyik népes városát fenyegetheti, a színes és látogatócsalogató Cox's Bazar városát. Itt alapvetően az agglomerációval együttesen körülbelül 250 ezer bangladesi éldegélhet a lehető legváltozatosabb körülmények között. Ám míg a helyiek sejthetően rutinnal várják a már évek óta nem látott erővel lecsapni készülő "hurrikán", addig a környéket lényegében megszállás alatt tartó menekültek jóval nagyobb bajban lehetnek.

A legvisszafogottabb becslések szerint majdnem egymilliós a körzet lakossága a helyiekkel kiegészülve.

A menekültek nagy-nagy többsége a rohingja népcsoport tagjai, akik a szomszédos Mianmarból menekültek át a paradicsomi és békés környezetbe. A szunnita muzulmán népség évek óta várja sorsa rendeződését a szabad ég alatt. A hontalan és nincstelen migránsok többsége bambusz-rudakból és ponyvákból eszkábált viskókban tengeti mindennapjait. 

A szedett-vetett kalyibák pedig biztosan nem lesznek képesek átvészelni a Mocha ciklon viszontagságait. A becslések szerint a vihar peremén akár 220 kilométeres óránkénti sebességű széltől is lehet tartani. Mindez pedig hozzájárulhat egy akár 2,5 méteres árhullámhoz is a partvidéken, ami garantáltan elmosná a viskókat. Utoljára ilyen fenyegető időjárásra 2010-ben volt példa a környéken, amikor még nem volt komoly a menekült-helyzet Délkelet-Ázsiában sem. Az akkori 250 km/h-t elérő szél végül több, mint 150 ember halálát okozta. Értesülések szerint az ENSZ szorgalmazza a környék kiürítését, a migránsok biztonságos helyre szállítását. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás