promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elsüllyedt európai Atlantisz – több ezren vesztették életüket abban a pusztító szökőárban, ami elárasztotta Doggerland területét
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Északi-tenger „Atlantiszát”, az évezredekkel ezelőtt elsüllyedt Doggerland-ot a tudósok hídnak nevezik, mivel ez a terület Nagy-Britanniát kötötte össze Európával.

Doggerland területe pontosan a mai Észak-Skócia, Dánia és a Csatorna-szigetek között helyezkedett el. Feltételezések szerint több tízezer embernek adott otthont, mielőtt eltűnt a víz alatt. Sokáig senki nem tudott Doggerland létezéséről, azonban 1931-ben egy halászhajó fontos leleteket emelt ki a vízből.

A területről egy mamut megkövesedett maradványai kerültek elő.

Ez egy olyan lakott vidék volt, amelyet időszámításunk előtt 18 000 és ie. 5 500 között lassan elöntött a víz. Egy geofizikus azt mondta, hogy Doggerland volt Európa igazi szíve mindaddig, amíg a tengerszint meg nem emelkedett, és a süllyedése után ki nem alakult az Egyesült Királyság mai partvonala.

"Évek óta spekulálunk az elveszett föld létezésén, de amióta az Északi-tengeren a halászok csontokat, különböző maradványokat hoztak a felszínre és szakértők fogtak össze olajtársaságokkal, azóta sikerült újra alkotni, hogy nézett ki ez az elveszett föld.

Most már sikerült modellezni a növény- és állatvilágot, képet alkotni az ott élő ősi emberekről, és elkezdtük megérteni azokat a drámai eseményeket, amelyek később megváltoztatták a földet, beleértve a tenger felemelkedését és a pusztító szökőárat"

- tette hozzá a szakértő.

Az ősi fatönkök, az emberek által használt kovakő és a mamut megkövesedett maradványai segítettek képet alkotni arról, hogyan nézhetett ki a táj.

A kutatók az olaj- és gázipari vállalatok geofizikai adatait is felhasználták, hogy pontosabb képet kapjanak. A leletek azt sugallják, hogy egy olyan korábbi szárazföldről van szó, amely dombokból és völgyekből, nagy mocsarakból és tavakból állt. Ahogy a tenger emelkedett, a dombok alacsony szigetek elszigetelt szigetcsoportjává váltak.

Az ősmaradványok (például pollenszemek, mikrofauna és makrofauna) vizsgálatával a kutatók megtudhatták, milyen növényzet nőtt Doggerlandben, és milyen állatok kóboroltak ott. Ezen információk felhasználásával fel tudták építeni a föld "eltartóképességének" modelljét, és kiszámították, hogy nagyjából hány ember élhetett ott. A kutatócsoport jelenleg a doggerlandi emberi viselkedés további bizonyítékait kutatja, köztük lehetséges emberi temetkezési helyeket, érdekes álló köveket és egy tömeges mamutsírt is vizsgál.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás