promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szent ég! Kocsma van a templom oldalában ebben a magyar faluban, vajon honnan hozzák a misebort?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Praktikusság vagy hatalmas tévedés miatt épült a Brennbergbányai Szent Borbála templom egy kocsmára?

A templomot egy soproni származású Füredi Oszkár (1890-1978) nevű építész tervezte. Az épületet állítólag egy iskolaépületből alakította át templommá. A templom 1928 és 1930 között épült, az építéshez szükséges anyagiakat különböző gyűjtésekből, közadakozásból, és a bányászati szervezetek hozzájárulásaiból rakták össze.

A templom a római katolikus vallás egyik védőszentjéről, Szent Borbáláról kapta a nevét. A névadó Szent Borbála motívumként jelenik meg az egyik díszes ablaküvegen, valamint szobor formájában a beltérben is. Szent Borbála a bányászok védőszentje, ezért is teljesen magától értetődő a választás.

De nem csak a védőszent kapcsolódik a bányászathoz, hanem a templom szerkezete is. Egy helyi idegenvezető szerint a templom a felépítésében és a hangulatában is bányajáratokra emlékeztet.

Viszont, ami igazán érdekessé teszi ezt a templomot, az nem a bányászati vonatkozása, hanem a kocsma, ami pincéjében van kialakítva és az, hogy a templom kapuját mindennap a kocsmáros nyitja ki.

Ez Magyarország egyetlen temploma, amely kocsmára épült és ezért leginkább „kocsmatemplomnak” hívják.

Kezdetben raktárként funkcionált a kocsmatemplom, egy idő után pedig borozóként. Családi vállalkozás a kiskocsma, és még konkurenciája sincs, mivel a falutól 15 kilométerre van az első alkoholt árusító hely. Mivel az épület önkormányzati tulajdonban van és nem az egyház tulajdonában, így a bérlő elmondása szerint nem kell aggódnia, hogy bezárják a helyet, mivel bérli azt.

Igaz, hogy a plébános nem igazán járt még a kocsmában, hogy elfogyasszon egy jó mise bort, de ettől függetlenül békében megél egymás mellett a két közönség.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás