promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyilkos sárlavinát hoz az időjárás a híres nemzeti parkban - Amerikában még mindig tombol a tél
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Yosemite Nemzeti Parkban hosszú évekig pusztított a szárazság-katasztrófa, ám az időjárás most minden rekordot bepótolt.

Friss hír, melyet az Accuweather honlapja is közölt, hogy a mai naptól lezárják az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb kiránduló helyét, a legendásan változatos és hatalmas Yosemite Nemzeti Parkot. Ez a terület az USA második legrégibb és második legnagyobb nemzeti parkja. A Yosemite-ot már a híres elnök, Abraham Lincoln is védett hellyé nyilvánította, felismervén a világon egyedülálló természeti értékét. A hatalmas, U-alakú gleccsere által tagolt és kialakított, hegyes-völgyes-dombos vidék a mai napig roppant népszerű az amerikaiak körében, ám alapból életveszélyes közeg tud lenni az avatatlanok számára. Most pedig különösen kockázatos az a bizonyos védett 3 ezer négyzetkilométer. 

Szemléltetésképpen a Yosemite akkora, mint egy kisebb magyar vármegye, mint mondjuk Vas, vagy Zala, és

körülbelül hatszor nagyobb, mint Magyarország fővárosa, Budapest.

Hatalmas területe pedig megannyi veszély forrása. Ugyanis itt él a feketemedve, illetve a mindenevő emlősnél sokkal agresszívabb hegyi oroszlán. A puma évente több ember halálát okozza az Egyesült Államokban, mint a medvék. Sőt, a jelek szerint a Sierra Nevada hegység nyugti oldalán elterülő nemzeti park állatállományának szaporulata hamarosan újra fellendülhet. Ugyanis a növények evők végre szaporodásba kezdhetnek a kedvezőre forduló körülmények után. Ugyanis az elmúlt jó pár évben alig esett csapadék Kaliforniának ezen szegletében, és a szárazság már komolyan veszélyeztette az egész ökoszisztémát. 

Azonban az év elején, amikor a csúcsára hágott a hideg tél, szinte az egész Egyesült Államokban, végre megtört a jég az időjárásban. Szinte egy egész hónapon keresztül esett a hó az érintett területen.

Volt olyan rész, ahol 30 nap alatt körülbelül 15 méternyi hó hullott alá.

A magasabban fekvő tájakon állítólag akár júliusig is kitarthat a hótakaró, amely kedvezőtlenül hathat a turizmusra. Ugyanis már most is többnapos látogatási tilalom lép életbe a sárlavina veszélye miatt a Yosemite-ban. A szakértők és a park dolgozói szerint csuszamlások várhatóak az irdatlan mennyiségű hó olvadása miatt, amely a végre beköszöntő tavasznak róható fel. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás