promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időjárás: kiadták a figyelmeztetést, hamarosan brutális dolog csap le Magyarországra
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Meglepő fordulat következik be Magyarország időjárásában, pedig ma még a melegrekord is megdőlt.

Az április is valószínűleg szeszélyes lesz az időjárás szempontjából, de azt se szoktuk zsebre tenni, amit márciusban kapunk. A tavaszias hőmérséklettel mindenki szívesen barátkozott, ráadásul ma még melegrekord is született Magyarországon.

Az Időkép számolt be róla, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat Sellyén kedden 23,8 fokot mért, ezzel pedig megdőlt az 1957-es szentgotthárdi rekord. Egész Magyarországon meglepően kellemes volt az időjárás, ide kattintva meg is tudjátok nézni a térképet, hogyan oszlott meg a hőmérséklet. Ahogy látható, inkább keleten volt hidegebb, de hát azért ez se nevezzük hűvösnek így március közepén.

Az Országos Meteorológia Szolgálat azonban már a vészjelzésében megemlíti, hogy brutális dolog közelít Magyarország felé, ami eléggé tönkreteszi majd a március 15-ét. A hidegfront miatt ráadásul a hőmérséklet is vissza fog esni.

Este már Magyarország keleti részén be fog borulni az ég, és csapadékot is kapunk ezen a részen. Az északnyugatira forduló szél a Dunántúlon megerősödik, sőt helyenként viharossá is fokozódik, míg a Tiszántúlon többnyire mérséklet vagy gyenge lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között valószínű.

A vészjelzésben olvasható, amiről már az Időkép is lerántotta a leplet egy külön cikkében. A lényeg, hogy március 15-én elsősorban a viharos széllel kell megküzdenünk. A legerősebb lökések kiemelten a Dunántúlon, majd szerda délelőttől már északkeleten is többfelé elérhetik a 60-75 km/h-t, de helyenként 80 km/h körüli széllökés sem kizárt. Ez csak szerda este fog csökkenni, mire már elbúcsúzunk a nemzeti ünnepünktől.

A hullámzó hidegfront átvonulását sokfelé kíséri eső, zápor, holnap pedig az Északi-középhegységben, délután pedig a Tiszántúlon is havas eső, havazás válthatja az esőt, de megmaradó hó inkább csak az északi hegyekben valószínű.

Nem árt elővenni a télikabátot, mert a front miatt alaposan visszaesik a hőmérséklet a mai naphoz képest. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 3 és 8 fok között alakul, a keleti határnál eleinte ennél pár fokkal melegebb is lehet. Közben ide kattintva meg lehet nézni az Időkép térképén, hogy Magyarország egyes részein mennyire lesz erős a szél.

Csütörtökön már vissza kell térnie rengeteg embernek a munkához a szabadnapja után. Ezen a napon a vastagabb frontfelhőzet a déli órákig keletről is elvonul. Általában napos időre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Reggelig a Tiszántúlon lehet zápor, hózápor, nappal számottevő csapadék már nem lesz. Többfelé megélénkül, néhol megerősödhet az északi, északnyugati szél, majd mérséklődik a légmozgás. A minimum-hőmérséklet -6 és +3, a maximum 7 és 11 fok között várható.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás