promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Azonnali figyelmeztetést adott ki a Nébih, arzénnal fertőződhetett meg ez az étel

Azonnali figyelmeztetést adott ki a Nébih, arzénnal fertőződhetett meg ez az étel

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Semmiképpen se fogyassz erről a tájegységről származó ételt, veszélyes.

Figyelmeztetés a Sajóból Származó Halak Fogyasztására – Arzénszennyezés Miatt Kockázatos Lehet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Sajóból kifogott halak fogyasztásának mellőzését javasolja a legfrissebb vizsgálati eredmények alapján. Bár az akut mérgezés kockázata nem áll fenn, a halakban kimutatott arzéntartalom miatt hosszú távú egészségügyi kockázatok léphetnek fel​.

Miért Kockázatos az Arzén?

Az arzén egy olyan mérgező elem, amely kis mennyiségben is veszélyt jelenthet az egészségre. Főként az idegrendszerre és a bélrendszerre hat károsan, továbbá növeli a rákos megbetegedések kockázatát. Az Európai Unió jelenleg nem rendelkezik specifikus határértékkel a halakban található arzénszintre vonatkozóan.

Azonban egy rendelettervezet már egyeztetési szakaszban van, amely meghatározná az édesvízi halakra vonatkozó maximális arzénszintet. Jelenleg azonban a szabályozás hiányában a Nébih nem tudja a mintákat hivatalosan minősíteni, de az eddig mért értékek indokolják az elővigyázatosságot.

Hogyan Kerül Az Arzén a Sajóba?

A Sajó szennyezése először 2022-ben került a figyelem középpontjába, amikor a folyó vizében vas-oxid szivárgását észlelték a Szlovákia területén lévő alsósajói vasércbánya altárójából. A szivárgás miatt a folyó vize vöröses árnyalatot kapott, ami már akkor is aggodalomra adott okot. Azóta a folyóban több mérgező anyag, köztük arzén jelenlétét is kimutatták, ami a halállományban halmozódik fel. A szlovák hatóságok már korábban megtiltották a Sajóból kifogott halak fogyasztását az ország területén, és felhívták a magyar hatóságok figyelmét is a problémára.

Mely Halak Érintettek?

A vizsgálatok szerint a Sajóból kifogott idősebb, növényevő halakban mért arzéntartalom meghaladta a tervezet szerinti határértéket, míg a fiatalabb, ragadozó halak mintái határértékhez közeli, vagy azt kismértékben meghaladó mennyiséget tartalmaznak. Az idősebb halak különösen nagyobb mennyiségű arzént halmozhatnak fel, mivel hosszabb ideig vannak kitéve a szennyezett víz hatásainak.

Hogyan Érdemes Eljárni?

A Nébih hangsúlyozza, hogy bár a halakban lévő arzénmennyiség nem okoz azonnali mérgezést, a hosszú távú bevitel már egészségügyi kockázatot jelenthet. Ezért a hatóság azt javasolja, hogy újabb értesítésig kerüljék a Sajóból származó halak fogyasztását, és folytatják a vizsgálatokat, hogy felmérjék a szennyezés hosszú távú hatásait​.

További Vizsgálatok és Intézkedések

A Nébih továbbra is figyelemmel kíséri a nemzetközi és magyarországi helyzetet, és szükség esetén újabb vizsgálatokat végez. Fontos megjegyezni, hogy az arzénszennyezés hosszú távú hatásai és a szennyezés forrásának felszámolása még mindig folyamatban van, és a folyó magyarországi szakaszain is rendszeres megfigyelésekre lesz szükség​.

Az érintett horgászoknak és a környéken élőknek érdemes betartani a hatóság ajánlásait, és kerülni a Sajóból kifogott halak étkezési célú felhasználását, amíg az újabb eredmények nem adnak egyértelmű, biztonságos iránymutatást.