promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Az infarktus előtt egy hónappal így figyelmeztet a testünk, meglepő tünet jelzi a bajt

Az infarktus előtt egy hónappal így figyelmeztet a testünk, meglepő tünet jelzi a bajt

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Az infarktus előzetes tüneteivel érdemes tisztában lenni, főleg, ha előfordult már korábban a családban infarktus.​

Az infarktus nem mindig úgy jelentkezik, ahogy a filmekben látjuk, amikor az adott személy hirtelen a szívéhez kap, szája kinyílik, szemei kidüllednek és másodpercek múlva elterül a padlón. A szívinfarktus hirtelen vagy csendben is megtörténhet, de már napokkal vagy hetekkel korábban felléphetnek a figyelmeztető jelek.

A szívroham leggyakoribb jelei, amelyeket már egy hónappal a tényleges esemény előtt tapasztalhatunk, egyértelműek:

1. A mellkasi fájdalom a szívinfarktus legismertebb tünete

A mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés a szívroham egyik leggyakoribb tünete. Nyomásnak vagy szorító érzésnek tűnik, mintha nehéz súly nehezedne a mellkasra. A fájdalom a karokra, a nyakra, az állkapocsra, a hátra vagy a gyomorra is kisugározhat, és gyakran légszomjjal, verejtékezéssel, hányingerrel vagy hányással jár.

Szakemberek szerint aki néhány percnél tovább tartó mellkasi fájdalmat vagy kellemetlen érzést tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz. Ne várja meg, hátha magától elmúlik, mert ez a szívroham jele lehet. Fontos megjegyezni azonban, hogy nem mindenki tapasztal mellkasi fájdalmat.

2. Fáradtság

Fáradtság vagy kimerültség könnyen előfordulhat egy stresszes nap vagy nyugtalan éjszaka után. De oka lehet a szív véráramlásának csökkenése is, aminek következtében a szív keményebben dolgozik, hogy vért pumpáljon a szervezetbe. A nők körülbelül 70%-a fáradtságot tapasztal szívroham előtt.

3. Szédülés is lehet az infarktus korai tünete

Ha a szédülés mellkasi fájdalommal vagy légszomjjal párosul, igen valószínű, hogy a szívroham a küszöbön áll. Ennek oka, hogy az agy véráramlása csökken a szív megváltozott működése miatt. 

4. Emésztési zavar vagy hányinger

Különös, de hasi fájdalom a szívrohamok több mint 50%-ában jelentkezik. A tünetek közé tartozik a gyomorrontás, hányinger üres vagy teli gyomorral vagy puffadás érzése. A szervezet ugyanis így reagál a vér oxigénhiányára. A savas reflux vagy gyomorégés szintén a szívroham tünete lehet, amit azonban sokan figyelmen kívül hagynak. 

5. Izzadás

A konkrét ok nélkül fellépő túlzott izzadás vagy verejtékezés a szívinfarktus közeledtének jele lehet. Amikor a testünk bajban van, a stressz hatására “harc vagy menekülés “üzemmódba kapcsol, és ez izzadást okoz.

6. A lábak, a bokák és/vagy a lábfej duzzanata

A lábak, bokák vagy lábak szokatlan duzzanata is tipikus tünet, amikor a vér nem pumpál megfelelően a testben.

7. Szabálytalan szívverés

Ha gyorsan felszaladunk a lépcsőn, természetes, hogy a szívünk vadul verni kezd. Ám ha nyugodt körülmények között egy székben ülve vagyaz ágyban fekve érezzük ugyanezt, az a pitvarfibrilláció tünete lehet, amit érdemes jelezni valakinek, aki a közelünkben tartózkodik. 

8. Fájdalom a test más részein

Bár a mellkasi fájdalom a szívroham leggyakoribb tünete, a test más részein is okozhat kellemetlen érzést. A karok, a hát, a nyak, az állkapocs vagy a gyomor is fájhat, amit nyomásnak, szorításnak, teltségérzetnek érzékelhetünk.  Az agyunk ezzel küld jeleket az egész testbe, ha a szívünk bajban van.

9. Légszomj

A légszomj a szívroham másik gyakori jele. Ilyenkor úgy érezzük, nem kapunk levegőt,  mindjárt megfulladunk, emellett zihálást vagy köhögést is tapasztalhatunk.