promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A sör jót tesz a szívnek, csak épp szívrohamot okoz
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Kis híján havonta jelennek meg cikkek az alkohol hatásairól, amelyek jó része azzal a következtetéssel zárul, hogy a tudósok legújab kutatási eredményei szerint a mértékletes alkoholfogyasztás bizony egészséges.

A napokban újabb két tanulmány látott napvilágot a témában, az időzítés pedig aligha lehetne tökéletesebb: a foci vébé alatt az alkohol pozitív hatásairól cikkezni olyan, mintha gyereknapon magasztalnánk fel a csokoládét és a cukrot. Persze a mértékletesség többnyire ismeretlen fogalom a stadionok környékén, a tudományos eredmények azonban még így is figyelemreméltók.

A belfast Queen's University kutatói arra jutottak, hogy az alkoholfogyasztás csökkentheti a halálos betegségek, köztük a rák kialakulásának kockázatát. Aki rendszeresen kis mennyiségben fogyaszt alkoholt, nagyobb eséllyel őrizheti meg egészségét, mint absztinens társai. A különbség persze mindössze hét százalék, vagyis ennyivel valószínűbb, hogy egészséges marad egy „ivó”, de ez azért éppen elég erős érvnek tűnik, ha valaki indokot keres hozzá, hogy felpattintson egy üveg sört. Az egyetem tudósai ugyanakkor hangsúlyozták, eredményeik miatt egyetlen absztinens se kezdjen el inni, a dolog ugyanis ennél jóval összetettebb.

Szintén az alkohol emberi testre gyakorolt hatásait vizsgálták a Sao Paolo-i Egyetem tudósai a Stanford kutatóival közösen. Ők arra az eredményre jutottak, hogy a mérsékelt alkoholizálás segíthet jó karban tartani a szívet. Napi két pohár bor, vagy két korsó sör aktivál egy enzimet, állítják, amely végső soron csökkenthti a szívroham kockázatát.

Persze azért nem árt az óvatósság, hiszen a Harvard kutatói mindeközben azt állapították meg, hogy az alkohol hatására elszapaorodhatnak a szájban azok a baktériumok, amelyek később súlyos betegségek kialakulásához járulhatnak hozzá. Többek között szívrohamot is előidézhetnek – szól a tanulmány. Remélhetőleg, a harvardi, stanfordi és Sao Paolo-i kutatók összeülnek majd, és egy korsó sör mellett kivesézik egymás eredményeit.

Csak ne Oroszországban próbálják mindezt, hiszen a focivébé házigazdája lassan kifogy a folyékon kenyérből. Na jó, nem az egész ország, de Nyizsnyij Novgorod városa egészen biztosan bajban lesz a következő napokban, miután a svéd drukkerek, csapatuk Dél-Korea elleni győzelmének örömére megittak mindent, amit csak a szervezők kínálni tudtak nekik. De Moszkvában sem túl rózsás a helyzet, több kcsmában is elfogyott a sör, és a megnövekedett kereslet miatt a szállítási idők is megnyúltak, van, ahol több napot is várni kell néhány hordó csapolt sörre. „Nem gondoltuk volna, hogy a drukkerek csak sört akarnak inni” – idézett a Reuters egy moszkvai kocsmatulajdonost.

Ide kattintva találja a torna teljes menetrendjét, valamint a mérkőzések eredményeit! 

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás