promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Egyik napról a másikra nagyon megváltozott a Balaton vize, erről is az időjárás tehet

Egyik napról a másikra nagyon megváltozott a Balaton vize, erről is az időjárás tehet

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Kemény centikben mérhető a változás, van ahol eltűnt a víz.

Az utóbbi néhány nap időjárási viszonyai nem voltak épp kedvezőek. A heves esőzések miatt a Duna vízszintje megduzzadt és kiöntött a medréből, ezzel az ország több területén árvízveszélyes helyzetet előidézve. A hektikus éghajlatot azonban a Magyar Tenger sem úszta meg. Az elmúlt néhány napban ott is heves esőzéseket és zivatarokat tapasztaltak, valamint a szél is megélénkült, ez pedig egy különös természeti jelenséghez vezetett, amely első látásra igen ijesztőnek tűnik.

A Balatonnál komoly változásokat mértek, külföldi lapok is foglalkoztak vele.

A Balaton vízének kibillenése, amit szaknyelven szélteknőnek vagy szél okozta vízkilengésnek neveznek, olyan természeti jelenség, amely főként a tó hossztengelyével párhuzamosan fújó erős szelek miatt alakul ki. Ilyenkor a szél egy irányba sodorja a tó vizét, ami az egyik oldalon emelkedést, a másikon pedig csökkenést eredményez. Ez a vízmozgás sokszor igen látványos, és erős szelek esetén akár jelentős, több tíz centiméteres eltéréseket is okozhat a két part között. A jelenségről az IDŐKÉP is beszámolt, akik fotót is tettek közzé a Balaton partjáról.

Egyes részeken olyan sekéllyé vált a víz, hogy hosszan be lehetne sétálni a homokos aljzaton és láthatóvá váltak eddig olyan részei is, amiket víz fedett el.

Az időjárás miatt már korábban is megbillent a Balaton vize.

A jelenség egyik legnagyobb dokumentált esete az 1960-as években történt, de az elmúlt években is gyakran előfordult. Például 2020-ban egy nagy vihar következtében 50 centiméteres különbséget mértek a tó két oldalán. A mostani esemény során, 2024. szeptember végén a viharos szelek, amelyek sebessége elérte a 130 km/ht, a vízszintet 35 centiméterrel csökkentették Keszthely térségében, míg Siófoknál 24 centiméteres növekedést tapasztaltak.

A vízszint több centiméteres eltérése évszakfüggő is.

Az ilyen kilengések leggyakrabban ősszel és tavasszal fordulnak elő, amikor a légköri viszonyok kedveznek a hirtelen kialakuló erős szeleknek. A jelenség szokásos szokásos rövid, általában néhány óra, amíg a szél elcsendesedik, és a vízszint visszaáll az egyensúlyi állapotba. A helyi lakosok számára ez nem újdonság, de a látványossága mindig felkelti a figyelmet, különösen akkor, ha a tó egyes részein "eltűnik" a víz, míg máshol jelentős növekedést tapasztaltak

A Balaton vízszintjének kilengése tehát természetes, időszakos jelenség, amely a tó különleges földrajzi helyzetéből és az erős szelek együtteséből adódik. Erről egy videót ide kattintva tekinthetsz meg:

Forrás: dailynewshungary