promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Olyan súlyos a tanárhiány egy hazai iskolában, hogy négynapos tanrendet kellett bevezetni

Olyan súlyos a tanárhiány egy hazai iskolában, hogy négynapos tanrendet kellett bevezetni

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Emberfeletti erő kell a tanároktól, a négynapozást is csak éppen-éppen tudják tartani.

Nagyon finoman fogalmazunk, ha azt állítjuk, hogy a pedagógus, mint hivatás nem a legnépszerűbb Magyarországon. Hiába emelkedtek valamelyest a fizetések, a feladatok, a diákokkal való közös munka cseppet sem lett könnyebb, a társadalmi megbecsültségről már nem is beszélve.

Ugyan az elmúlt évekhez képest végre növekedésnek indult a pedagógusképzésre jelentkezők száma, a lemorzsolódás rendkívül magas, és még hosszú évekbe telik, mire elkezdhetnek tanítóként, tanárként dolgozni. A tanárhiánnyal való versenyfutás ugyanakkor folyamatos, rengeteg nyugdíjas pedagógus a mai napig tanít, az ő kiesésükkel pedig még nehezebb helyzetbe kerül a hazai oktatás.

Egy, a Redditre felkerült bejegyzés jól mutatja, hogy az elhivatott pedagógusok hiába tesznek meg mindent azért, hogy fenntartsák a megfelelő színvonalat, sokszor ez sem elég. Így történhet meg az, hogy az ötnapos iskolahét egyszerűen már nem megoldható:

„Technikumba járok 13. évfolyamon, ezzel egybekötve szakmai gyakorlaton vagyok. A probléma csak az, hogy idén már szerdán is szakmai gyakorlatunk lenne, de nincs, mert nincs tanár aki tarthatná. Így HO címszó alatt otthon vagyunk. 8 óránk lenne aznap, eddig egy sem volt. Szerencsétlen szakmai tanárunk, aki tartja nekünk a gyakorlatos órákat hétfőn és kedden, emberfeletti erővel próbálja leadni nekünk a szerdai 8 órának a tananyagát még a saját tárgyain felül, hogy a szakmai vizsgán ne legyen gond. Egyébként civilizáció óránk se volt még idén, azt sincs aki megtartsa, de szerencsére aznap vannak más órák is, így nem 3 napos a hét”

– írta a posztoló.

Súlyos a tanárhiány

Mint arról korábban a Szabad Európa is írt, Magyarországon egyre csak súlyosbodik a tanárhiány, már három évvel ezelőtt is 34 ezren hiányoztak az állami oktatásból, köztük húszezer pedagógus. A jelenlegi állományba pedig azokat is beleszámolják, akik nyugdíj mellett dolgoznak.

Az egyházi- és magániskolákban minden szempontból jobb a helyzet, így a pedagógusok egy része itt próbál meg elhelyezkedni, ami tovább nehezíti a közoktatás helyzetét, amit a státusztörvény is csak súlyosbított, minek hatására ezrek hagyták el a pályát. Budapesten, Borsodban és Győr-Moson-Sopronban keresik a legtöbb pedagógust, közülük is a matematikát, az angolt és a magyart tanítók esetében a legjelentősebb a hiány. Szintén sokatmondó adat, hogy 2022-ben a magyarországi pedagógusok több mint fele az 50 év fölötti korcsoportba tartozott.