promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szánalmas dolgot kaptak ajándékba a tanárok az iskolájuktól, akkora a pénztelenség, mint még soha

Szánalmas dolgot kaptak ajándékba a tanárok az iskolájuktól, akkora a pénztelenség, mint még soha

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

A pedagógushiány egyre nagyobb problémát okoz, egyes intézményekből viszont valamivel jobb hírek érkeztek.

A magyar oktatás helyzete kapcsán egyre több panaszt hallani a pedagógusok és a diákok részéről is. A szakma egyáltalán nem vonzó, a szűkös anyagi források és a látszólag átgondolatlan rendeletek pedig még tovább mélyítik a tátongó szakadékot.

A beszámolók elkeserítőek, legutóbb épp a szülők oldaláról mutattuk meg a helyzetet, miszerint gyakorlatilag nekik kellett vállalniuk egy iskola karbantartását, hogy gyermekeik normálisabb körülmények között tarthassák mindennapjaikat.

Úgy tűnik azonban, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, és valószínűleg nagyon sok iskolában nem is nézi jó szemmel a vezetőség, ha ezek miatt panaszkodnak a pedagógusok. Így ez a mostani beszámoló is névtelen, ám ennek ellenére sem igazán lehet kételkedni a hitelességében.

„Nincsen WC papír, zsebkendő, szappan. Kérdem én, hogyan tanítsuk meg a gyerekeket a higiéniára? Nincsenek takarítószerek, a takarítók a saját pénzükből hozzák be a hipót. Az igazgató az egyik értekezleten azt mondta, hogy SIMA VÍZZEL mossák fel az iskolát a hivatalsegédek és ezt ne mondjuk el senkinek, ne jusson ki az iskola falain kívülre. Hozzáteszem, hogy 2 emeletes, 500 fős iskoláról van szó”

– írták a Redditen.

„A szünetekben nagyon sokszor nem tudunk elmenni mosdóba, vagy bekapni egy falatot, mert mennünk kell ügyelni az udvarra vagy a folyosóra. Ha valami baj lenne a gyerekekkel, minket kérnének számon, ezért nagyon komolyan veszik, hogy a szünetekben ügyeljünk”

– folytatta, hozzátéve, hogy előfordult olyan is, hogy reggel 7-től délután 2-ig nem tudott még csak mosdóba sem elmenni.

Szánalmas dolog ajándékba

Emellett rengeteg a felesleges, estig húzódó értekezlet, a pluszmunka a különböző rendezvényekkel, mindez bármiféle túlórapénz nélkül. Természetesen egyéb bónuszokról nem is álmodhatnak, mint írta, az egyik karácsonyi ünnepségen az egyik tanár egyetlen karalábét kapott. Így aztán talán nem is meglepő, hogy a beszámolóban a hatalmas tanárhiányt is megemlítik:

„Sok-sok éve nincsen biológia és kémia szakos, az 1 fő magyar szakos még egyetemista, a matekos vagy 70 éves, az 1 fő angolosnak 30 tanórája van és mellette még sok dologért ő felel az intézményben, úgyhogy biztosan 40+ órát dolgozik egy héten, de nem ő az egyedüli”

– tette hozzá.

A kommentek hasonlóan komor képet festenek, volt olyan, aki a karácsonyi „ajándékra” reflektálva ennyit írt:

„Szintén pályakezdő, zenesuliban tanítok, idén a karácsonyi jutalom a tankertől két szál bolti száraz bejgli volt 30 főre.”

Ám olyan is akadt, aki leírta, hogy egyházi iskolába ment tanítani, ahol lényegesen jobbak a körülmények:

„Van minden, kapunk túlóráért a törvény által előírt pénzt, évi 2x szép kártyára juttatást, órám után nem csesztetnek, ha nem muszáj. Osztályfőnök vagyok, van pár túlórám, emelt angol miatt, de sem nem vagyok leterhelve, sem pedig alul fizetve. Az viszont tény, hogy itt is érződik, hogy a kollégák nagyrésze legalább 40+, ha nem éppen nyugdíj közeli.”