promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Bibliai csapások Budapesten: az árvíz mellé megjöttek a csúszó-mászók is, nyálkás furcsa állatokat hozott partra a víz

Bibliai csapások Budapesten: az árvíz mellé megjöttek a csúszó-mászók is, nyálkás furcsa állatokat hozott partra a víz

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Környezetidegen jószágok a főváros árvíz sújtotta területein. 

Budapestre lesújtott a természet haragja

A közelmúltban Budapestet elérő árhullám nemcsak a rakpartokat árasztotta el, hanem szokatlan állatokat is magával hozott a városba, amelyek normális körülmények között nem jellemzőek a fővárosra - ugyan a vér nem vált vízzé, mint az egyiptomi tízcsapás idejében, de a kígyók-békák úgy tűnik stimmelnek. A Duna áradásával ugyanis különböző élőlények kerültek a partokra, sokak meglepetésére.

A Duna különleges látogatója: Kígyó a rakparton

Az egyik legfeltűnőbb eset a pesti rakparton történt, ahol egy járókelő egy nagy méretű kígyót vett észre a vízzel elöntött területen. Bár a szakértők szerint ez a kígyó egy sikló vagy vipera is lehetett, a méretéből adódóan felmerült, hogy esetleg egy egzotikusabb fajról van szó. Az árhullám miatt a Duna vidékeiből, sőt esetleg messzebbről is hozhatott olyan állatokat, amelyek normális körülmények között nem fordulnak elő Budapest területén​.

Nem várt vendég a Batthyány téren: Mocsári teknős a betonon

 

Egy másik érdekes megfigyelés a Batthyány tér környékén történt, ahol egy mocsári teknős tűnt fel. Ez a faj alapvetően nem őshonos a fővárosi vizekben, inkább a természetes élőhelyein, mocsaras, lassú folyású vizekben érzi jól magát. A teknős láthatóan jól alkalmazkodott a megváltozott környezethez, és a vízzel borított betonfelületeken is feltalálta magát. Bár a mocsári teknős hazánkban nem számít ritkaságnak, főként a természetes élőhelyein találkozhatunk vele, így jelenléte a város szívében igazi különlegességnek számít​.

Patkányinvázió Csillaghegyen

 

Az áradás nemcsak hüllőket sodort a felszínre. A Csillaghegyen az ott lakók patkányokat észleltek a víz levonulásával, aminek oka, hogy a vízzel telítődött talaj és a megemelkedett vízszint a föld alatt élő állatokat – köztük patkányokat – kényszerített a felszínre. A patkányok jelenléte nem ismeretlen Budapesten, de az áradás után különösen nagy számban jelentek meg a város ezen részén. Az Óbudai Önkormányzat ezért már megkezdte az irtásukat a Fővárosi Önkormányzat szakembereinek segítségével​.

Ezek az események rámutatnak arra, hogy a Duna áradása nemcsak az infrastruktúrát, hanem a természetes élővilágot is befolyásolja. Az árhullám nemcsak a városlakókat, hanem a Duna menti ökoszisztémát is meglepte, és váratlan módon hozta közelebb a természetet a városi környezethez.

forrás: Telex