promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Magyarország eladó - izraeli ingatlanbefektető adott részletes interjút, elárulta, kik veszik itthon a legtöbb lakást

Magyarország eladó - izraeli ingatlanbefektető adott részletes interjút, elárulta, kik veszik itthon a legtöbb lakást

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

A külföldi befektetők egyre több hazai ingatlant vásárolnak.

INFLÁCIÓ ÉS ELSZEGÉNYEDÉS

Miközben a magyar lakosság küzd az Európai Unióban tapasztalható legmagasabb inflációval és növekvő elszegényedéssel, a magyar ingatlanpiac egyre inkább a külföldi befektetők kezébe kerül. Ben-Ezra Orran szerint jelenleg a legaktívabb vásárlók a magyarországi ingatlanpiacon a vietnamiak, őket követik az izraeliek és a kínaiak.

A Központi Otthon Ingatlaniroda szakértője a Világgazdaságnak adott interjújában rámutatott, hogy Magyarországon egyre több izraeli ingatlankezelő cég működik, míg a német befektetők főként irodaházakba invesztálnak. A budapesti, körülbelül 150 millió forintos lakások piacát elsősorban ukrán vásárlók uralják.

AZ ÚJ JOGSZABÁLY

Az új, 2025-ben hatályba lépő jogszabály, amely kedvez a külföldi befektetők számára, különösen a kínai befektetőknek jelenthet előnyt. Nyolc évvel ezelőtt, 2016-ban kezdődött meg a kínaiak és vietnámiak jelentős beáramlása a magyar ingatlanpiacra, elsősorban Budapestre. Ez a tendencia folytatódott, és a COVID-járvány alatt az izraeli befektetők is megerősítették jelenlétüket.

INGATLANVÁSÁRLÁSOK A FŐVÁROSBAN

A belvárosi ingatlanpiacon, különösen Budapest hat kerületében, a kereslet gyakran meghaladja a kínálatot, különösen az V., VI., VII., VIII., IX. és XIII. kerületekben. Az olyan népszerű területek, mint a Parlament környéke, az Andrássy út vagy a Ráday utca, különösen keresettek. A kínai és orosz befektetők is jelentős szerepet játszanak, különösen a luxus ingatlanok és új építésű projektek terén, amelyeket előnyben részesítenek.

KÜLFÖLDI BEFEKTETŐK

A vendégbefektetői státusz lehetőséget kínál arra, hogy az Európai Unión kívüli állampolgárok 500 ezer euró értékű ingatlanvásárlással vagy legalább 250 ezer euró értékű befektetéssel tízéves tartózkodási engedélyhez jussanak Magyarországon, amely uniós útlevelet is biztosít. Ez a jogszabály valószínűleg további árnövekedést eredményez majd a kiemelt lokációkban, ahol a kínai befektetők már évek óta aktívak.

Az infláció, a szakemberhiány és az építőanyagok drágulása miatt a felújítási költségek is jelentősen emelkedtek az elmúlt években, ami szűkíti a kínálatot a luxusminőségű ingatlanok piacán. Azonban a vendégbefektetői státusz bevezetése várhatóan tovább növeli az ilyen ingatlanok iránti keresletet, ami tovább hajtja fel az árakat Magyarországon.

forrás: Világgazdaság