promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Iszonyatos hőségben ájuldoznak a gyerekek az iskolákban, a Belügyminisztérium szerint ezzel számolni kell

Iszonyatos hőségben ájuldoznak a gyerekek az iskolákban, a Belügyminisztérium szerint ezzel számolni kell

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc

A tanárok sem bírják az extrém meleget, a szakemberek szerint sem egészséges a forró tanterem.

Tikkasztó forrósággal köszöntött be az új tanév, és bár rövidesen jöhet végre némi felfrissülés, az előttünk álló napok még igen embert próbálók lesznek. Az iskolák zömében klíma még a tanáriban sincs, hát még a tantermekben, a gyerekek és a tanárok így a sokszor 35 fokos tantermekben próbálják meg átvészelni az első tanítási napokat.

Ám ez nem mindenhol megy olyan könnyen.

Sorra érkeznek a beszámolók a felmelegedett iskolákból, nem nagyon van olyan tanterem, ahol 30 fok alatti hőmérsékletet mértek, de inkább 33-35 fokban kénytelenek izzadni a diákok, akiknek ráadásul még ott vannak a tesiórák is.

Egy anyuka egy budapesti iskola kapcsán írta meg, hogy már a bemelegítő futás közben többen rosszul lettek, szédültek, őket felmentették a mozgás alól, de volt olyan tanár is, aki elengedte a gyerekeket, mert a teremben 34,5 fok volt.

„Klíma nincs, nem is ígértek. A kollégák nagy számban 50-60 év felettiek, aggódunk az egészségükért. Ezt a poklot fiatalon, egészségesen sem lehet bírni”

– írta egy pedagógus a Blikknek, és bár néhány iskolában felmerült, hogy valahogyan megoldják a klimatizálást, ez egyelőre csak kósza ábrándnak tűnik.

A Klebelsberg Központ a Telex érdeklődésére szellőztetést javasolt:

„Ahol az iskolán belül nem lehet ellensúlyozni kellőképpen az extrém meleget, azt javasoltuk, hogy hajnali átszellőztetéssel, esetenként rövidített órákkal oldják meg a napi működést. A gyermekek érdekét szem előtt tartva, a tankerületek egyeztetnek az iskolákkal, és eldöntik, hol van rövidített órákra szükség" 

- fogalmaztak.

Korábban a Blikk a Belügyminisztériumnál is érdeklődött, hogy mit lehetne tenni, ez a válasz érkezett:

„A tanév tervezésénél számos tényezőt kell figyelembe venni. Amennyiben tudományos eredmények megalapozzák, úgy a jövőben azok között az időjárást, annak változásait, extremitását is szerepeltetni kell úgy, hogy az időjárás bizonytalanságával is számolni kell. Jelenleg a tanév kezdésének és zárásának módosítása nincs napirenden”

– írták.