promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Visszavonulót fújtak? Mégsem kell leadnia a mobiltelefonját minden diáknak reggelente

Visszavonulót fújtak? Mégsem kell leadnia a mobiltelefonját minden diáknak reggelente

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

A mobiltelefon nem tiltott tárgynak minősül, sőt akárórákon is használhatják a diákok.

Az idei év egyik újítása volt a tanárok és a diákok számára, hogy a mobiltelefonokat és egyéb internetképes eszközöket reggelente be kell gyűjteni a gyerekektől és megfelelő módon tárolni az órák végéig. A rendelet a nyári szünet alatt lépett életbe, országos felhördülés nem volt ellene. Csak a budapesti Madách Imre Gimnázium vezetése jelentette ki, hogy nem hajlandóak végrehajtani a parancsot és nem veszik el a telefonokat a diákoktól az új tanévben. Mielőtt másik intézmény is a kezdeményezés mellé állhatott volna, a Madách igazgatóját felmentette a tisztségéből a Belügyminisztérium. Most azonban bejelentette, pontosabban tisztázta a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára, hogy bizonyos esetekben mégsem kell a szekrénybe zárni a telefonokat.

Az utóbbi években több százezer laptopot osztott ki a kormány a diákok részére országszerte. Ezeken, de akár más iskolai eszközökön is használnak olyan informatikai, nyelvi szoftvereket a diákok, amelyeknél a belépéshez megerősített, kétlépcsős azonosításra van szükség. Ilyenkor a program a diák mobiltelefonjára küldi a megerősítéshez szükséges jelszót vagy linket. Ám, ha reggelente elveszik a telefonokat a tanulóktól, akkor ezeken az órákon nem tudnak dolgozni.

Nem kell leadniuk a mobiltelefont minden esetben a diákoknak

Varga-Bajusz Veronika államtitkár annak kapcsán, hogy az idei tanévkezdés egyik fő témája a mobiltelefon-használat volt, azt mondta: a mobiltelefon-korlátozással kapcsolatos új szabályok bevezetését felmérések előzték meg, ezek pedig azt mutatták, hogy mind a szülők, mind az oktatók egyetértenek az intézkedésekkel.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a rendelet pusztán a nem oktatási célú mobilhasználat esetében fogalmaz meg tiltást, hiszen oktatási céllal továbbra is lehet, sőt – bizonyos képzések esetében – támogatott mobiltelefonokat használni az iskolákban.

A mobiltelefonok megfelelő tárolása egyelőre megoldatlan gondot okoz sok iskolában

A telefonok leadása már az első iskolai napon megkezdődött, több helyen okozott fennakadásokat az eszközök használatát korlátozó rendelet hatálybalépése. A gondokat az okozta, hogy az intézmények nem voltak felkészülve egyszerre több száz, együttesen nagy értékű okoseszköz biztonságos tárolására, ehhez nem kaptak semmiféle segítséget a minisztériumtól. Van, ahol zokniban, műanyag dobozokban, sebtiben összeszegelt faládákban tárolják a készülékeket a tanórák idején.

A belengetett szankciók is változatosak. Egyes diákokat osztályfőnöki megrovással fenyegetnek, ha nem a valóban használt telefonját adja le a tanuló, máshol csak elveszik a nap végéig.

Amely iskolában végképp nem tudták (nem akarták?) megoldani a mobilok tárolását, ott egyszerűen toltólistára tették az eszközöket és ahogy kést, drogot, alkoholt, úgy okoseszközt sem lehet bevinni az épületbe.