promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Letilthatják az OTP-s tranzakciókat, ha ilyen üzenetet kaptál, vedd komolyan

Letilthatják az OTP-s tranzakciókat, ha ilyen üzenetet kaptál, vedd komolyan

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Ez nem holmi adathalász átverés, tényleg szükség van rá.

Teljesen természetes, hogy időnként adategyeztetéseket kell végeznünk, legyen szó akár a mobilszolgáltatókról, akár a bankunkról. Napjainkban számos módon vissza lehet élni a különböző adatokkal, ezért fontos, hogy a szolgáltatók naprakészek legyenek, ám ezekről tájékoztatókat, értesítőket küldenek, mint ahogy az OTP is.

Így aki egy ilyen üzenetet kap a hazai nagybanktól, vegye komolyan az értesítést!

„Korábbi értesítéseink ellenére Ön nem egyeztette adatait az OTP Bankkal a pénzmosás elleni jogszabályban előírtaknak megfelelően. A jogszabályok szerint (itt az ügyfél egyedi, kockázatérzékenység alapján meghatározott határideje szerepel - a szerk.) korlátoznunk kell a pénzmozgást a fizetési számláján”

– írják.

De mégis hogy kerülhetjük ezt el?

Mint írják, ehhez be kell menni bármelyik OTP Bank fiókba és a személyazonosító okmányok bemutatásával elvégezhetjük az adategyeztetést. Fontos, hogy telefonon, e-mailen semmilyen adatot ne küldjünk, erre soha nem is fog kérni a bank, ha valaki ilyesmivel próbálkozik, ott valószínűleg adathalászokkal állhatunk szemben.

Miért van erre szükség?

Az OTP Bank részletes tájékoztatója minden fontos kérdésünkre választ ad, ám a lényeg, hogy az adategyeztetésre jogszabályok kötelezik a bankot, méghozzá a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló hazai jogszabályok, valamint az ezek alapjául szolgáló Európai Uniós Direktíva.

Ez történik, ha nem egyeztetjük az adatainkat

„Ha a levélben előírt okmányok nem kerülnek bemutatásra, illetve szükséges nyilatkozatok nem kerülnek felvételre, akkor a bank a Pmt. 13. § (8) bekezdése alapján köteles megtagadni az ügyletek, tranzakciók teljesítését” – írja az OTP, így érdemes alaposan körülnézni a netbankunk dokumentumai között, hátha már most ott van a beérkező üzenetek között a figyelmeztetés!