promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hazánk és Szlovákia ellen döntött az EU, Ukrajna pártjára álltak

Hazánk és Szlovákia ellen döntött az EU, Ukrajna pártjára álltak

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Ritka, hogy EU tagállammal menjenek szembe egy nem tagország kedvéért.

Az Európai Bizottság a közelmúltban elutasította Magyarország és Szlovákia kérését, hogy közvetítsen Ukrajnával a Lukoil orosz olajtársasággal szemben bevezetett szankciók ügyében. A szankciók, amelyeket Ukrajna június végén vezetett be, megtiltják a Lukoil számára, hogy bármilyen tevékenységet folytasson az ukrán területen. Magyarország és Szlovákia azzal érvelt, hogy a szankciók veszélyeztethetik az olajellátásukat, mivel a két ország jelentős mértékben függ az orosz olajtól, különösen a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkező szállításoktól.

Az ügy hátterében az áll, hogy az EU ugyan már 2022-ben embargót vezetett be az orosz olajra válaszul Ukrajna teljes körű orosz inváziójára, de Magyarország és Szlovákia számára engedélyezte a vezetékes olajszállítások folytatását. Ezzel időt adtak nekik arra, hogy alternatív forrásokat találjanak, azonban a két ország eddig nem tett jelentős lépéseket e tekintetben. A Lukoil különösen fontos szerepet játszik ezen országok ellátásában, Szlovákia egyetlen olajfinomítójában például az orosz olaj az alapanyagok 35-40%-át teszi ki, míg Magyarország olajimportjának 25-30%-a származik a Lukoil-tól.

Magyarország és Szlovákia azért fordult az Európai Bizottsághoz, mert úgy vélték, hogy Ukrajna megsérti az EU-val kötött 2014-es szabadkereskedelmi megállapodást azzal, hogy akadályozza az olajszállításokat. A két ország sürgős konzultációkat kért az Európai Bizottságtól, amely azonban elutasította ezt a kérelmet, azzal érvelve, hogy a szankciók nem jelentenek közvetlen veszélyt Magyarország és Szlovákia energiabiztonságára. A Bizottság megjegyezte, hogy az olajtranzit nem érintett mindaddig, amíg a Lukoil nem az olaj hivatalos tulajdonosa. A Bizottság emellett további információkat is bekért a két országtól, hogy alaposabban megvizsgálhassa a helyzetet.

Az elutasítás rámutat arra, hogy az Európai Unió többi tagállama nem támogatja Magyarország és Szlovákia álláspontját, és úgy vélik, hogy a jelenlegi helyzet nem igényel különleges beavatkozást. Ez az eset ismételten rávilágít arra, hogy a két közép-európai ország külön utas politikát folytat az orosz energiával kapcsolatban, ami gyakran ellentétben áll az EU egységes fellépésével Oroszországgal szemben.

forrás: Euromaidan