promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Mesekönyvből kilépett állat tűnt fel a Vas vármegyei erdőkben, sokan azt hitték, igazi unikornist látnak

Mesekönyvből kilépett állat tűnt fel a Vas vármegyei erdőkben, sokan azt hitték, igazi unikornist látnak

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Hetvenezer példányból egy darab ilyen átlagosan.

Vas megyében különleges természeti jelenségre bukkantak: egy pigmenthiányos, teljesen fehér őzre, amit sikerült videóra venni. Az állatot a Szombathelyi Televízió nézője figyelte meg természetjárás közben. Az ilyen fehér őzek rendkívül ritkák, 50-70 ezerből mindössze egy példányban fordulnak elő. Ez az egyed nem albínó, hanem a leucizmus nevű genetikai rendellenesség miatt teljesen fehér a szőrzete.

A leucizmus következtében a melanin, azaz a festékanyag hiánya miatt az állat szőre fehér, de a szemek körül és az orrnál sötétebb árnyalat is megfigyelhető. Az ilyen állatok rendkívül ritkák, megjelenésük gyakorisága ezrelékben vagy tízezrelékben fejezhető ki. A pigmenthiányos egyedek könnyen felismerhetők a ragadozók számára, és bizonyos betegségekre is érzékenyebbek lehetnek.

A vadászat világában különös tisztelet övezi ezeket a különleges állatokat. Egy ősi vadászbabona szerint ugyanis aki elejt egy fehér őzet, azt szerencsétlenség éri. Bár manapság már kevésbé hisznek ebben a vadászok, a fehér őzeket nagy becsben tartják, és igyekeznek megóvni őket a természetben.

Az ilyen állatok gyakran a kíváncsiskodók célpontjává válnak, akik mindenképp látni akarják őket, ám a vadászok arra kérik az embereket, hogy ne zavarják meg a természet rendjét, és hagyják nyugalomban élni a fehér őzet. Az állat korát 2-3 évre becsülik, és bár a melanintermelése nem működik rendesen, élete nagyban hasonlít társaiéhoz, normál utódokkal is rendelkezhet, sőt, egy alomban is előfordulhat fehér és barna szőrű testvér. A fehér őz feltűnő megjelenése miatt veszélyben van, hiszen könnyebben észrevehető a természetes ragadozók számára, és a fokozott emberi figyelem is kockázatot jelenthet rá nézve.

A természetvédők és vadászok arra figyelmeztetik az embereket, hogy ne zavarják az állatot, mivel az ilyen különleges egyedek a hazai erdők ritka kincsei. Az állat helyének pontos meghatározását nem hozták nyilvánosságra, hogy minél kevesebb ember próbálja megközelíteni és megzavarni őt természetes élőhelyén. Azonban, ha valaki a Kőszeghegyalja térségében jár, érdemes figyelmesen körbenézni, hiszen itt található ez a különleges fehér őz, amely a magyar vadvilág egyik igazi ritkasága.

Fehér őz

Fehér őz éldegél Vas vármegyében. A különleges példányra egy nézőnk lett figyelmes természetjárás közben, és sikerült róla videófelvételt is készítenie. A pigmenthiányos állatok rendkívül ritkák, 50-70 ezerből egyet érint ez a genetikai rendellenesség.

Posted by Szombathelyi Televízió on Friday, August 16, 2024

forrás: SavariaForum