promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ez lett a doppingbotrányba keveredett magyar olimpikon sorsa, egészen őrület, ami zajlik az ügyében

Ez lett a doppingbotrányba keveredett magyar olimpikon sorsa, egészen őrület, ami zajlik az ügyében

Borítókép:  Profimedia/Trenka Attila
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Azt gondolnánk, hogy ennél gyorsabban őrölnek azok a bizonyos malmok.

Az élsport és a dopping gyakorlatilag eggyé vált az elmúlt évtizedek során, melyre Lance Armstrong botránya világított rá igazán: az ezzel kapcsolatos felháborodás valamilyen szinten képmutatás is volt, hiszen szinte minden élsportban előfordul a dopping, csak a legtöbben nem buknak le vele.

Sajnos az úszásban is előfordul a dopping, a szövetségek viszont folyamatos ellenőrzéseket folytatnak, hogy kiszűrjék a gyanús személyeket. A doppingellenes ügynökség (WADA) ellenőrzésén pedig fennakadt Kenderesi Tamás olimpiai bronzérmes magyar úszó is, akivel szemben egy másik magyar úszóval egyetemben 2022 őszén a biológiai útlevelükben szereplő adatok elemzése és összehasonlítása után a doppingvétség gyanújának árnyéka vetődött fel.

Kenderesi és csapata természetesen elkezdett küzdeni a vádak ellen, fellebbeztek az ítélet ellen, ezt követően pedig egy borzasztóan fárasztó huzavona indult el: februárban még arról szóltak a hírek, hogy hosszas huzavona után összeállt a háromtagú bírói testület, ami döntést fog hozni a fellebbezésről, a CAS viszont nem jelölti ki a tárgyalás időpontját.

Az eredeti tervek szerint James Drake KC (korábban jelentős Valieva-ügyben eljárt már), dr. Dávid Gyula (ügyvédi tapasztalattal is rendelkező egykori vízilabdázó) és dr. Ulrich Haas (WADA-nál vezető szerepet töltött be) lett volna a testület tagja: Drake vezetőként, dr. Dávid Kenderesiék, míg dr. Haas a Magyar Antidopping Csoport delegáltjaként.

Eltelt négy hónap, és annyira nem történt semmi, hogy végül a testület egyik tagja belefáradt: dr. Dávid Gyula lemondott a tagságáról arra hivatkozva, hogy Drake folyamatosan hátráltatta az ügy előrehaladását, illetve a CAS halogatta a tárgyalás időpontjának kijelölését. Mint fogalmazott, felháborító volt ez a forma, hogy egy év alatt sem sikerült kitűzni az időpontot.

Hergenrőder Tamás, Kenderesi jogi képviselője elmondta, hogy nemcsak Drake, hanem Haas ellen is felmerült kifogás:

„Sok mindent tudnék hozzáfűzni az elmúlt egy évben történtekhez, illetve ahhoz, ami sajnálatos módon eddig nem következett be, de folyamatban lévő peres ügyről lévén szó, csak a tények említésére szorítkozhatok. Csak megerősíteni tudom, hogy szinte pontosan egy évvel ezelőtt jeleztük hivatalos formában, hogy élni kívánunk a fellebbezés lehetőségével, 2023 júniusában az előterjesztésünket is eljuttattuk a svájci székhelyű CAS-hoz. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság előtt jelen esetben az eljárás nyelve az angol, a fordítás feladata pedig a fellebbező felet terheli, így erre is fel kellett készülni”

Hergenrőder elmondta, hogy Haas az egyike azoknak az embereknek, akik a WADA kódexét megalkották, így elfogultság merül fel vele kapcsolatban. A jogi képviselő ezen felül elmondta, hogy ez egy 2017-es mintavételről szól, és eleve 2022-ben került elő, ekkor kezdtek foglalkozni ezzel a mintával.

Hozzátette: kijelenthető, hogy a jelenlegi helyzet senkinek sem jó, a legkevésbé Kenderesi Tamásnak nem, viszont semmi mást nem tudnak tenni, csak türelmesen várni.

Aki jobban meg akarja érteni a helyzetet, az kattintson erre a videóra:

Forrás: Eurosport