promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Iszonyatos fűrészfogú vadorzót szedtek ki Szolnoknál a Holt-Tiszából, atomerőműnél találkoztak vele először itthon

Iszonyatos fűrészfogú vadorzót szedtek ki Szolnoknál a Holt-Tiszából, atomerőműnél találkoztak vele először itthon

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Valaki felelőtlenül a vízbe ereszthette a Dél-Amerikában őshonos halfaj egyik példányát.

Egyre többször fordul elő, hogy a hazai vizekben nagyon nem ideillő fajok jelennek meg, melyek aztán annyira jól érzik magukat a magyarországi faunában, hogy szaporodni kezdenek. Ez több okból is nagyon káros, egyrészt az invazív fajok kiszoríthatják az őshonosokat, másrészt ezáltal a teljes ökoszisztémát megboríthatják.

Épp ezért nem győzik hangsúlyozni a szakértők, hogy megunt halainkat inkább ajándékozzuk oda egy másik hobbiakvaristának, ne engedjük ki a szabadba, hiszen ez olyan folyamatokat indíthat el, ami beláthatatlan következményekkel járhat.

Valószínűleg most is hasonló dolog történt – lévén egy hal nem tud kiszökni és elzarándokolni a Holt-Tiszáig, vagy ha mégis, akkor az evolúció komoly szintlépést hajtott végre. Mindenesetre Szolnok mellett most egy egészen mediterrán példányt fogtak ki, amivel azért nem mindennap találkozni Magyarországon.

Mint arról a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi igazgatóság beszámolt, a gyümölcsevő piráját először 1991-ben fedezték fel határainkon belül, méghozzá a paksi atomerőmű csatornájában, majd 15 évvel később bukkant fel ismét, akkor már Abaújkertnél, egy bányatóból.

„2024. július 5-én Csonó Tibor közzétett egy fényképet, amelyen a Szolnok térségében elhelyezkedő Alcsi Holt-Tiszából kifogott egyedet tartja a kezében. Telefonos egyeztetést követően a fogást megerősítette, ám az egyedet sajnálatos módon nem tették el (elmondása szerint nem került vissza a Holt-Tiszába)”

– írják a legfrissebb észlelésről.

„A halfaj hazai vizekben történő megtelepedésére, a szakirodalmi adatok alapján nem kell számítani, ugyanis a pirapitinga (Piaractus brachipomus) 13 Celsius-fokos vízhőmérséklet alatt elpusztul. Sokkal nagyobb kockázatot jelent egy esetleg a hazai vizekben eddig ismeretlen, trópusi halbetegség elterjesztése, amely az adott víztér őshonos halállományára komoly veszélyt jelenthet”

– tették hozzá, ismét felhívva az akvaristák figyelmét, hogy ne eresszék szabadon díszhalaikat a természetes vizeinkbe.