promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Visszafordíthatatlan a kár, tömeges éhínséget okozna Magyarországon, ez ment meg minket

Visszafordíthatatlan a kár, tömeges éhínséget okozna Magyarországon, ez ment meg minket

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Idén is katasztrófát okozott a földeken az óriási hőség és a csapadékhiány.

 

A történelem során az aszályos időszakok rendkívüli károkat okoztak az emberiségnek, milliók vesztek oda a terméshiány miatt, amiért nem jutott élelem az emberek asztalára. Nem kell messzire mennünk, elég megemlítenünk Észak-Koreát, ahol a 1994-től kezdve éveken keresztül tombolt az éhínség. De afrikai országokat is említhetnénk, ahol szintén óriási probléma az egyenlőtlen csapadékeloszlás, mint ahogy a romló termésátlag is.

Európában is hatalmas problémákat okozott az aszály az elmúlt években, 2022-ben a csapadékszegény nyári hónapok minden eddiginél látványosabb pusztítást végeztek a földeken. Kiszáradt tavak és folyók jelképezték, hogy nagy a baj, és bár tavaly jobb volt a helyzet, idén is pusztító forróság csapott le a kontinensre, ami a szárazság mellett a másik legnagyobb gond.

Dr. Jakab Gusztáv, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense közösségi oldalán számolt be a hőhullám pusztításáról, ami visszafordíthatatlan károkat okozott a magyar földeken, és minden bizonnyal szerte Európában.

„Az rendkívüli időjárási események egyik leglátványosabb hatása, amikor valamilyen kultúrnövény nagy területen megsemmisül. Régen ez ellátási válsághoz, tömeges elszegényedéshez és éhínséghez vezetett. Ma ezt megelőzik a biztosítások, a terménytárolás és a nemzetközi kereskedelem. Legalábbis a fejlett országokban…”

- írta.

„Legutóbb 2022-ben történt hasonló eset. Az elmúlt hetek rekord meleg időjárása rövid idő alatt tönkretette a kukorica termést. A napraforgó sem járt sokkal jobban. Most nem semmisült meg az egész termés, mint 2022-ben, de jelentős lesz a veszteség. Sokfelé már visszafordíthatatlan a kár”

– fogalmazott a szakember, kiemelve, hogy mivel lehetne javítani a helyzeten:

„Talán el kellene gondolkodnia a gazdáknak a víztakarékos talajművelésen és a szárazságtűrő kultúrnövények vetésén. Mindenütt nem lehet öntözni. És idén ez már a második ilyen katasztrófa. Nyár elején a gyepszéna is tragikusan kevés lett a szárazság miatt.”