promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Már most 50 fokos hőségrekord dőlt a fagyos napok után a világ egyik legbarátságtalanabb klímájú városában

Már most 50 fokos hőségrekord dőlt a fagyos napok után a világ egyik legbarátságtalanabb klímájú városában

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Pokoli forróságot mértek az északi féltekén, az enyhülésnek eddig nyoma sincsen.

Egyre több szakember fejezi ki aggodalmát a világszerte mind gyakrabban előforduló hőhullámok miatt. Az éghajlatváltozás feltartóztathatatlannak tűnik, a szélsőséges időjárás pedig milliárdok életét keseríti meg.

Az Egyesült Államokban minden eddiginél erősebb hurrikánszezont jeleznek a prognózisok, míg Indiában és Pakisztánban már május végén hőségrekordokat regisztráltak. A hőhullámok pedig nem csupán az életminőségre, de a mezőgazdaságra is rendkívül káros hatással vannak.

Mint arról az Országos Meteorológiai Szolgálat is tájékoztatott, az indiai Churu városában 50,5 fokot mértek, míg a pakisztáni Khanpurban 50,1 fokig emelkedett a maximális hőmérséklet a napokban. De az iráni partoknál és a Nigerben található Birmában is hasonlóan súlyos a helyzet.

Az indiai nagyvárosokban párakapukkal és vízosztással igyekeznek enyhíteni a helyiek szenvedését, akik még éjszaka sem lélegezhetnek fel, hiszen a minimumok alig mennek 35 fok alá. Habár mostanra legalább néhány fokot mérséklődött a borzalmas hőség, a nappali 43 és az éjszakai 33 fokok aligha nevezhetők enyhülésnek.

Churu egyébként is zord klímájáról híres, a téli hónapokban nem ritkák ugyanis a mínuszok, a nyár felé közeledve viszont a most tapasztalt hőség sem ritka, és a legmelegebb hónapok még csak most jönnek. Mindenesetre a májusi hőségrekord így is megdőlt, ami sok jót nem sejtet a júniusra és a júliusra nézve.

Eközben a hétvégén Magyarországra is beköszönt a nyári kánikula, az év első hőhulláma a prognózisok szerint akár 34-35 fokot is hozhat a hétvégén, ám ez még semmiség az indiai forrósághoz képest. 2023 azonban így is a legmelegebb év volt hazánkban a mérések 1901-es kezdete óta, és felénk sem ritkák a 40 Celsiust megközelítő rekordok, tavaly Dévaványán például 39,5 fokot mértek, ami az előző év hőségrekordja volt.