promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Tudósok figyelmeztetnek - egyre durvább viharokra számíthat az emberiség, Magyarországon is fel kell készülnünk

Tudósok figyelmeztetnek - egyre durvább viharokra számíthat az emberiség, Magyarországon is fel kell készülnünk

Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Veszélyben lehet az emberiség jövője?

Magyarországon is egyre erősebb viharok pusztítanak az elmúlt években. Évről évre dőlnek meg az újabb és újabb melegrekordok. Habár hazánkban nagyon ritkán fordulnak elő hurrikánok vagy tornádok, a világ több pontján egyre kíméletlenebb viharok csapnak le az ott élő emberekere.

A Saffir-Simpson hurrikánskála jelenleg öt kategóriába sorolja a hurrikánokat a szélsebességük alapján:

  • 1. kategória (119-153 km/óra): Minimális károkat okozó hurrikán. A szél megrongálhatja a könnyebb szerkezeteket, letépheti az ágakat és kidönthet néhány fát.
  • 2. kategória (154-177 km/óra): Közepes károkat okozó hurrikán. A szél letépheti a tetőfedést, kidönthet nagyobb fákat, kárt tehet a mobilházakban és az elektromos hálózatban.
  • 3. kategória (178-208 km/óra): Jelentős károkat okozó hurrikán. A szél leszakíthatja a tetőket, kidönthet fákat, kidönthet villanyoszlopokat és komoly károkat okozhat az épületekben.
  • 4. kategória (209-251 km/óra): Súlyos, pusztító erejű hurrikán. A szél lesodorhatja a tetőket, összedönthet épületeket, elpusztíthat fákat, és jelentős áradásokat okozhat a viharhullám miatt.
  • 5. kategória (252 km/óra felett): Katasztrofális pusztítást okozó hurrikán. A szél szinte mindent lerombol az útjából, súlyos pusztítást végez az épületekben, és hatalmas viharhullám sújtja a partokat.

Az ötödik kategória a "katasztrofális" károkat okozó, 252 km/órás vagy annál nagyobb szélerősségű viharokat jelöli. Azonban egy új tanulmány szerint a klímaváltozás miatt egyre erősebb hurrikánok alakulnak ki, ezért szükség lenne egy hatodik kategória bevezetésére.

Szakértők szerint a skála nem tükrözi kellően a klímaváltozás hatását a hurrikánok erősségére. A skála "túlságosan nyitott", ami a kockázat alábecsléséhez vezethet.

A tanulmány javasolja, hogy a hatodik kategóriát 309 km/órás szélsebességtől kezdve vezessék be. Az elmúlt évtizedben öt hurrikán is elérte ezt a szintet, köztük a 2013-as Haiyan tájfun a Fülöp-szigeteken és a 2015-ös Patricia hurrikán Mexikóban.

A tudósok hangsúlyozzák, hogy a klímaváltozás miatt a szélsőséges időjárási események, így a hurrikánok is gyakoribbá és súlyosabbá válnak. A melegebb óceánok több energiát szolgáltatnak a viharoknak, és a légkörben lévő megnövekedett nedvességtartalom intenzívebb esőzéseket eredményez.

A Met Office brit meteorológiai szolgálat ugyanakkor óvatosabb. Szerintük nincs egyértelmű konszenzus arról, hogy a globális felmelegedésnek jelenleg van-e mérhető hatása a trópusi ciklonokra.

A hatodik kategória bevezetése vitákat váltott ki. Egyesek úgy vélik, hogy ez felesleges riadalmat kelthet, míg mások úgy gondolják, hogy fontos felhívni a figyelmet a klímaváltozás hurrikánokra gyakorolt ​​hatására.

A Saffir-Simpson skála esetleges bővítéséről a Nemzeti Hurrikán Központ fog dönteni és ha megszületik a döntés, mi örömmel számolunk be majd róla.

Forrás: new.sky