promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Elég egy apró hiba, máris repül a félmilliós NAV-büntetés, lehetetlen megúszni a bírságot

Elég egy apró hiba, máris repül a félmilliós NAV-büntetés, lehetetlen megúszni a bírságot

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Egy jelentéktelennek tűnő mulasztás is sokba kerülhet, az adóhivatal kifinomult vizsgálatokat alkalmaz.

Habár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly kevesebb ellenőrzést folytatott le, kiemelt figyelmet fordítottak a jogkövetési vizsgálatokra, melyek során adóhiányt és adóbírságot ugyan nem állapíthat meg, azonban bizonyos hibák esetén adóellenőrzést rendelhetnek el, ami már sokba kerülhet.

Csak tavaly 386,6 milliárd forintnyi adókülönbözetet és bírságot, pótlékot szabtak ki, arányait tekintve pedig több szankciót alkalmaz a hivatal. A NAV egyik legfontosabb törekvése, hogy kiemelt figyelmet fordítson az Online Számla rendszerben jelentett adatok vizsgálatára.

A NAV májusban figyelmeztette az adózókat, akiknél hibás, vagy sikertelen adatszolgáltatást tapasztaltak, hogy a számlák sorszámának egyedinek kell lennie, a számlainformációkat pedig helyes, a számlaképen is szereplő adatokkal kell jelenteni.

„Az elmulasztott, vagy hibás adatszolgáltatás mulasztási bírság kiszabásának kockázatával járhat, ami elérheti a számlánkénti 500 ezer forintot is. Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a mulasztási bírság tényleges kockázatot jelent és ki is szabják minden olyan esetben, amikor az adózó a felhívás ellenére sem pótolja, javítja az érintett adatszolgáltatást”

– fogalmazott a Deloitte adóosztályának partnere, Fábián Dorottya.

Az elektronikus kereskedelem kapcsán is számos ellenőrzést indított a NAV, mint azt a Deloitte közölte, „Amennyiben adóellenőrzést indított, úgy az eljárások 92%-a megállapítással zárult. Mivel ezen a területen még mindig sok hibát tár fel az adóhatóság, ezért a szektor szereplőinek érdemes felkészülni az adóhatóság megkeresésére a jövőben is.”

A közleményben kiemelték, hogy amennyiben az adókötelezettségek teljesítése problémát okoz, úgy a NAV fizetési könnyítést engedélyezhet. A NAV csak tavaly ezen kérelmek 77 százalékát teljesen, vagy részben engedélyezte, így érdemes élni ezzel a lehetőséggel is.

Forrás: 24.hu