promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sürgős figyelmeztetést adott ki a NAV, mindenkit érintő változások jönnek
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Jelentős újítások jönnek az áfarendszerben.

Komoly változások jönnek az adózásban, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ugyanis az év első napján élesítette az úgynevezett elektronikus áfarendszert (eÁFA).

Ennek köszönhetően az eÁFA-ban először február 1-jétől nyújtható be áfabevallás, a rendszer bizonyos funkciói azonban már most kipróbálhatók. Az új elektronikus áfarendszer a NAV közleménye szerint támogatja az adókötelezettség elektronikus és pontos teljesítését, csökkenti az adminisztrációt, és kiszolgálja az adózói ügyviteli rendszerek adatigényét.

Az eÁFA-t webes felületen, illetve gép-gép kapcsolatban már január 1-jétől elérhették a felhasználók.

De mire is való az új szolgáltatás?

 Az eÁFA januárban legfőképpen lekérdezési szolgáltatásokat nyújt: az adózók már lekérdezhetik a NAV rendelkezésére álló adatokat (online számlaadatok, online pénztárgépi nyugták, valamint a vámeljárások adatai) és az adókódokat. 

A bejelentkezés után - a felhasználók rendszerrel való ismerkedést segítve - láthatók a 2023. decemberben érkezett forrásadatok, amelyek később kiegészülnek a 2024. januárban folyamatosan érkező forrásadatokkal. Ezen felül megjelennek továbbá az adózó adatai és - az automata adókódolás eredményeként, és a rendszerben követhető lesz az áfapozíció is. 

Február 1-jétől pedig már elérhető minden funkció, az említetteken túl az adókód módosítása, az időszakzárás, a bevallás tervezetének elkészítése, előellenőrzése és a bevallás beadása is. Tehát az eÁFA-ban - mind a webes felületen, mind a gép-gép kapcsolatban - az áfatörvény rendelkezése alapján - a 2024. január 1-jét magában foglaló adómegállapítási időszakról teljesíthető először a bevallási kötelezettség. 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 2024. február 1-jétől lehet a forrásadatokat szerkeszteni, bevallást előállítani és beadni. A NAV tájékoztatása szerint az áfabevallásukat az eÁFA-ban a havi bevallási gyakoriságú adózók 2024. február 20-ig, a negyedéves gyakoriságú bevallók 2024. április 20-ig, az éves gyakoriságú adózók 2025-ben adhatják be először. Az eÁFA egy szolgáltatáscsomag is, ami a NAV-nál rendelkezésre álló adatokra épül, megadva a lehetőséget az adózói döntések beillesztésére és az adatok kiegészítésére. 

Ezzel mostantól, azaz a 2024. január 1-jét követő adómegállapítási időszakokra már háromfélképpen is teljesíthető az áfabevallás:

  • az eÁFA-ban, gép-gép kapcsolaton keresztül, az eÁFA webes felületén, illetve ÁNYK-nyomtatványon. Ha valaki ugyanarra az időszakra több úton is beadja bevallását, akkor az elsőként benyújtottat veszi számításba a NAV.
  • Az eÁFA-rendszerre, akár a webes felület, akár a gép-gép kapcsolat használatára bármikor át lehet térni. Az 1-es áfakódú áfaalanyok azonban esetleges áfakötelezettségüket továbbra is csak nyomtatványon teljesíthetik.

Az új rendszer egyébként számos előnnyel szolgál, így például az eÁFA-ban lekérdezhetők a releváns NAV-adatok, a befogadott és kiállított számlák adatai, valamint a vámeljárások adatai; elkészíthető az adónyilvántartás, így a bevallási kötelezettség is egyszerűen teljesíthető. 

A NAV korábban a katások adózásának változtozásai kapcsán is határozott véleményt alkotott, amelyet az ATV műsorában is részletesen megbeszéltek a vendégek. Ez a beszélgetés az alábbi videóban meg is tekinthető.

(MTI)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás