promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Villámgyorsan lehet jogosítványt szerezni Magyarországon, mutatjuk a részleteket

Villámgyorsan lehet jogosítványt szerezni Magyarországon, mutatjuk a részleteket

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Ráadásul nem is személyautóra, ezzel segítve az ágazatot, amely komoly sofőrhiánnyal küzd.

Hosszú évek óta jelentős problémát jelent Magyarországon a hivatásos sofőrök számának csökkenése. Napjainkban, amikor a fuvarozás mindent átsző, a vállalatok pedig egyre több anyagi teherrel küzdenek, a lehető legrosszabb eshetőség, hogy még a munkaerőt is úgy kell vadászni.

Épp ezért az Építési és Közlekedési Minisztérium úgy döntött, hogy a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az ágazatot. A rendeletben kiemelték, hogy  „jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.”

Mindez lehetőséget ad arra, hogy érvényes "B" kategóriás vezetői engedéllyel egy kombinált, "C" és "CE" kategóriákhoz kapcsolódó tanfolyamot elvégezve egyszerre lehessen megszerezni a nagykategóriás jogosítványt – amennyiben a tanuló már nem számít kezdő sofőrnek.

Korábban ezt csak befejezettt C kategóriával lehetett megtenni, ami jelentősen meghosszabbította a képzés időtartamát. A minisztérium kiemelte, hogy korábban már az autóbuszok vezetésére jogosító D kategória megszerzésének lehetőségét is felgyorsította, melyet már B kategória birtokában is el lehetett kezdeni – korábban ennek előfeltétele is a már meglévő C kategóriás jogosítvány volt.

A minisztérium célja ezzel az, hogy segítse a személy- és teherszállítmányozási szektor fejlődését, csökkentve ezzel az ágazatban tapasztalt munkaerőhiányt. A tárca folyamatosan enyhítő határozatokkal igyekszik könnyíteni a szektor nehézségeit, ilyen volt egyebek között a Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány (GKI) számítógépes vizsgáinak kiváltása, amely gyorsítja a továbbképzések folyamatait.